"Южен поток" ще осигури 5000 работни места 05.08 | 17:57

Икономическото министерство се отчете за последната година

От Мина Стойчева

Проектът "Южен поток" ще осигури 5000 работни места. Това се казва в отчет на Министерство на икономиката и енергетиката (МИЕ) за годината от управлението на кабинета "Орешарски". В документа се посочва още, че изграждането на газопровода ще гарантира на страната ни инвестиции в размер на 3 млрд. евро , а заедно с това държавният бюджет ще получи данъчни постъпление и транзитни плащания.

Според доклада за последната година МИЕ е изпълнило голяма част от препоръките на отправените през май 2013 г. препоръки от страна на Европейската комисия (ЕК). Към тях влизат либерализирането на пазара, диверсификацията и реформите за стабилизиране на енергийната система. От институцията подчертават, че са се противопоставили на препоръките на Комисията за разпродажба на държавни активи в енергийния сектор и на предложението за разформироване на "Български енергиен холдинг" (БЕХ).

Предприети мерки за стабилизиране на енергийния сектор

По времето, когато Драгомир Стойнев беше начело на МИЕ, "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) записа успешна облигационна емисия, с падеж ноември 2018 г. в размер на 500 милиона евро. След срещи с инвеститори във Франкфурт, Мюнхен, Лондон и Виена бяха подадени заявления в размер на над 1,2 милиарда евро, с което емисията бе презаписана 5 пъти.

В отчета на МИЕ се казва, че ведомството е предприело значителни мерки за стабилизиране на енергийния сектор по време на управлението на кабинета на Пламен Орешарски. В него се посочва, че задължението за закупуване на студен резерв от страна на енергийните дружества е било намалено наполовина.

От ведомството припомнят, още че в края на 2013 г. собствеността на НЕК върху електропреносната мрежа беше прехвърлена на "Електроенергийния системен оператор" (ЕСО). По този начин компанията получи лиценз за пренос на ток. Не на последно място от МИЕ акцентират върху това, че в действие влязоха балансиращият пазар и борсовият пазар на електроенергия.

В същото време е била увеличена цената на електроенергията, продавана от "Националната електрическа компания" (НЕК) и нейният размер е достигнал до 114,30 лв. за мегаватчаса. Също така от министерство на икономиката припомнят, честойността на въглищата в "Мини Марица Изток” 2 беше повишена от 71,50 лв. на 75,00 лв., а през 2014 г. от 75,00 лв. на 77,00 лв.

Постигнати резултати

В своя отчет икономическото министерство акцентира върху ръста на продажбите на ток, както и нарасналите приходи на АЕЦ "Козлодуй" за първото тримесечие на 2014 г. Данните показват, че продажбите на електрическа енергия през 2013 г. са скочили с 27,5% спрямо предходната година. Това отчита нарастване на приходите с повече от 25 млн. лв. за разлика от същия период. През първото тримесечие на 2014 г. ръстът на приходите достига 29 млн. лв.

Към най-важните постигнати резултати през последната година от икономическото министерство припомнят, че беше потвърден дългосрочният кредитен рейтинг на БЕХ "ВВ+" със стабилна перспектива за развитие. Заедно с това от ведомството подчертават, че мощностите студен резерв са били намалени от 1040 мегавата на 500мегавата. С тази мярка са били спестени разходи за обществото в размер на над 60 млн. лв.

Заедно с това спад от 344 млн. лв. до 132 млн. лв. има в планираните загуби на НЕКпрез миналата 2013 г. От МИЕ съобщават, че се очаква до края на регулаторния период към 30 юни 2014 г. дружеството да отчете по-високи приходи, равняващи се на 74 млн. лв. Според отчета на ведомството за това ще допринесат по-сериозните продажби, които НЕК реализира на регулиран пазар.

Енергийни проекти

В отчета на ведомството се акцентира върху постигнатите резултати по проекта за изграждане на VII блок на АЕЦ "Козлодуй". Посочва се, че са проведени преговори за него с американската компания "Уестингхаус". Очаква се от следващото правителство да одобри акционерното споразумение между българската атомна електроцентрала и компанията от САЩ.

По отношение на енергийните проекти на страната, Министерство на икономиката отчита, че строителството на газовата ни връзка с Румъния е завършено. В момента се очаква той да бъде приет от Държавна приемателна комисия. По отношение на връзката ни със Сърбия, там изграждането на проекта все още не е започнало. Единствено до сега е бил избран изпълнител на част от проекта.

МИЕ припомнят, че за газопреносната мрежа с Гърция е била изготвена и приета екологична оценка. Предстои да бъдат приети подробния устройствен план и работния проект по проекта. Част от финансирането по него в размер на 45 млн. евро ще бъде осигурено от Европейската енергийна програма за възстановяване. Очаква се мрежата да бъде въведена в експлоатация през втората половина на 2016 г.

Газопреносната връзка с Турция все още е в начален стадий. През март месец беше подписан меморандум за разбирателство между нашата страна и съседката ни по отношение на проекта. Беше създадена съвместна работна група по него, като нейната задача е да подготви предварително предпроектно проучване, в рамките на което да бъдат уточнени техническите аспекти на проекта и неговите финансови параметри.

От икономическото министерство подчертават, че на българска територия са били извършени редица ремонти и разширения на съществуващата вътрешна газопреносна система на България.В процес на изграждане е газопровод високо налягане от Добрич до Силистра. Също така има разработен проект за разширяване на газохранилището вЧирен.

Водещи

Най-четени