1/3 от ресторантите са фалирали 15.01 | 15:36
Това заяви Атанас Димитров - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация. От думите му стана ясно, че секторът се намира под критичното си ниво за оцеляване

"Една трета от ресторантьорския бизнес и този с барове фалира - това са 32 на сто - те няма да се върнат в играта, бизнесите се продават, това важи и за хотелите." Това заяви днес пред БНР Атанас Димитров - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация. От думите му стана ясно, че секторът се намира под критичното си ниво за оцеляване и че от организацията ще поискат допълнителна подкрепа.
Димитров бе категоричен, че продължаването на мерките до 31 януари е нанесло допълнителен удар и към момента компаниите, които се справят с положението остават все по-малко.
Бизнесът очаква да започнат плащанията в помощ по оперативна програма "Конкурентоспособност", през която ще получат като компенсация до 20% от оборотите си. Димитров и БАХРА обаче все нямат точна информация колко средства са получени по другите програми, колко са усвоени и от колко бенефициенти.
Организацията обаче има още две искания, които ще отправи до съответните власти. Първо - общинските администрации да направят всичко възможно да успокоят хората, че няма да събират такси "сграда" и "смет". Тоест да заявявт категорично, че няма да искат плащане за нещо, което не е ползвано. По думите му, това все още не е свършено.
"Същото е и проблемът с кредитите – те са разсрочени до края на март, това ми звучи несериозно в тази ситуация, в която ние се намираме. По този проблем ние сме сезирали и нашите европейски ресорни партньори. Според нас мораториумът върху кредитите трябва да е минимум две години и то след изтичане на пандемията", настояват те.
Третият голям проблем, по думите на Димитров, е персоналът. Наблюдава се сериозен отлив от професията и то на хора, които са обучавани с години. Ако тенденцията се задълбочи, дори след края на пандемията, бизнесът ще изпитва сериозни трудности при намирането на служители за заведенията.
Водещи
-
Експерт: Концепцията на закона за веригата на доставки на храни е добра
Министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов представи пред членовете на Българската...
20.03 | 17:15
-
Скок на фериботите билети в Гърция в началото на летния сезон
След увеличението миналия сезон на цените с до 50% новото поскъпване от 15% ще засегне силно...
20.03 | 17:30
-
Изписаха трима от ранените при пожара в Кочани
Други трима се планира да бъдат пуснати утре
20.03 | 17:00
-
Окончателно оправдаха Марешки по делото за изнудване
Развръзката идва след 8 години процес и "разхождане" на делото между инстанциите
20.03 | 16:45
Най-четени
-
Какви потребителски такси дължим като здравноосигурени
Информацията важи за всички лечебни и здравни заведения на територията на страната, независимо...
20.03 | 08:30
-
Лорер: Видя се мнозинството в зала вчера - на управляващите и ДПС-Ново начало
"Имам сериозни опасения за този бюджет. ПП-ДБ няма да подкрепи бюджета, защото не се изпълни...
20.03 | 08:45
-
Държавата предлага 30% сградна инсталация в сметката за парно
След решение на Върховния административен съд досегашният начин на изчисление беше отменен
20.03 | 13:20
-
Пловдивският окръжен съд постанови по-тежки присъди на близнаците от Цалапица
Магистратите увеличиха наложеното на всеки от подсъдимите наказание в размер на 3 години...
20.03 | 11:15