1/3 от ресторантите са фалирали 15.01 | 15:36
Това заяви Атанас Димитров - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация. От думите му стана ясно, че секторът се намира под критичното си ниво за оцеляване

"Една трета от ресторантьорския бизнес и този с барове фалира - това са 32 на сто - те няма да се върнат в играта, бизнесите се продават, това важи и за хотелите." Това заяви днес пред БНР Атанас Димитров - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация. От думите му стана ясно, че секторът се намира под критичното си ниво за оцеляване и че от организацията ще поискат допълнителна подкрепа.
Димитров бе категоричен, че продължаването на мерките до 31 януари е нанесло допълнителен удар и към момента компаниите, които се справят с положението остават все по-малко.
Бизнесът очаква да започнат плащанията в помощ по оперативна програма "Конкурентоспособност", през която ще получат като компенсация до 20% от оборотите си. Димитров и БАХРА обаче все нямат точна информация колко средства са получени по другите програми, колко са усвоени и от колко бенефициенти.
Организацията обаче има още две искания, които ще отправи до съответните власти. Първо - общинските администрации да направят всичко възможно да успокоят хората, че няма да събират такси "сграда" и "смет". Тоест да заявявт категорично, че няма да искат плащане за нещо, което не е ползвано. По думите му, това все още не е свършено.
"Същото е и проблемът с кредитите – те са разсрочени до края на март, това ми звучи несериозно в тази ситуация, в която ние се намираме. По този проблем ние сме сезирали и нашите европейски ресорни партньори. Според нас мораториумът върху кредитите трябва да е минимум две години и то след изтичане на пандемията", настояват те.
Третият голям проблем, по думите на Димитров, е персоналът. Наблюдава се сериозен отлив от професията и то на хора, които са обучавани с години. Ако тенденцията се задълбочи, дори след края на пандемията, бизнесът ще изпитва сериозни трудности при намирането на служители за заведенията.
Водещи
-
Путин: Надявам се, че няма да се наложи Русия да използва ядрени оръжия в Украйна
Русия и Украйна продължават да са в противоречие по отношение на конкурентните предложения за...
04.05 | 18:00
-
Първан Симеонов: Делян Пеевски изключително планомерно и педантично
С тази констатация започна анализа си на 100-те дни на правителството социологът Първан...
04.05 | 17:30
-
Три последователни земетресения бяха регистрирани днес в Югозападна България
Снощи е регистрирано още едно леко земетресение на територията на Симитли, което също не е...
04.05 | 17:15
-
Плажната ивица в Поморие е залята с нефтени петна, които продължават да изплуват
Замърсяването обхваща близо 3-километрова зона в района на Стария град на Поморие, включваща...
04.05 | 17:00
Най-четени
-
Връзка от най-важната подправка за Гергьовден е само левче
По Великден на места имаше спекула и цените в магазините и по пазарите скочиха. Как е сега и...
04.05 | 09:59
-
Марулите ще останат свежи по-дълго, ако направите това
Как да съхранявате други зеленчуци
04.05 | 14:30
-
Промяна на движението в София заради честването на Деня на храбростта
При изпълнението на националния химн по време на парада ще бъдат изпълнени 20 артилерийски...
04.05 | 11:15