1/3 от ресторантите са фалирали 15.01 | 15:36
Това заяви Атанас Димитров - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация. От думите му стана ясно, че секторът се намира под критичното си ниво за оцеляване
"Една трета от ресторантьорския бизнес и този с барове фалира - това са 32 на сто - те няма да се върнат в играта, бизнесите се продават, това важи и за хотелите." Това заяви днес пред БНР Атанас Димитров - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска организация. От думите му стана ясно, че секторът се намира под критичното си ниво за оцеляване и че от организацията ще поискат допълнителна подкрепа.
Димитров бе категоричен, че продължаването на мерките до 31 януари е нанесло допълнителен удар и към момента компаниите, които се справят с положението остават все по-малко.
Бизнесът очаква да започнат плащанията в помощ по оперативна програма "Конкурентоспособност", през която ще получат като компенсация до 20% от оборотите си. Димитров и БАХРА обаче все нямат точна информация колко средства са получени по другите програми, колко са усвоени и от колко бенефициенти.
Организацията обаче има още две искания, които ще отправи до съответните власти. Първо - общинските администрации да направят всичко възможно да успокоят хората, че няма да събират такси "сграда" и "смет". Тоест да заявявт категорично, че няма да искат плащане за нещо, което не е ползвано. По думите му, това все още не е свършено.
"Същото е и проблемът с кредитите – те са разсрочени до края на март, това ми звучи несериозно в тази ситуация, в която ние се намираме. По този проблем ние сме сезирали и нашите европейски ресорни партньори. Според нас мораториумът върху кредитите трябва да е минимум две години и то след изтичане на пандемията", настояват те.
Третият голям проблем, по думите на Димитров, е персоналът. Наблюдава се сериозен отлив от професията и то на хора, които са обучавани с години. Ако тенденцията се задълбочи, дори след края на пандемията, бизнесът ще изпитва сериозни трудности при намирането на служители за заведенията.
Водещи
-
Арман Бабикян: Възможни са разговори между Радев и Пеевски, които не виждаме
"За растежа на Пеевски е нужен брилянтен представител на изтока и лявото като Радев", смята...
06.12 | 17:40
-
Боршош: Планинският туризъм е с ниско ниво на достъпност
Министърът на туризма коментира, че 2026 година трябва да е преломна за българския планински...
06.12 | 17:20
-
Никола Цолов с първи подиум във Формула 2
06.12 | 16:59
-
Екипажът на блокирания край Ахтопол „Кайрос“ има храна и вода за 3 дни
На борда на „Кайрос“ има 10 души екипаж
06.12 | 16:40
Най-четени
-
Мирослав е големият победител в "Игри на волята"
Той получи и голямата награда от 100 000 лева
06.12 | 11:20
-
Свлачище блокира движението по пътя Асеновград - Смолян
В град Пловдив са наводнени кръстовища
06.12 | 12:40
-
Любен Дилов-син: Политически е изгодно да подадем оставка, но държавата има нужда от бюджет
Новата финансова рамка ще се хареса, смята той
06.12 | 13:00
-
Корабът край Ахтопол остава блокиран
Лошото време още не позволява евакуация на екипажа на танкера
06.12 | 11:40