1 трилион долара ползи след споразумение на СТО 08.01 | 13:12

Решенията от конференцията бяха одобрени и от българското правителство

От Десислава Маданска

1 трилион щатски долара ще са световните икономически ползи след постигнатите договорености по споразумението за улесняване на търговията, прието на заседанието на Световната търговска организация в Бали. Решението днес бе одобрено и на заседание на министерски съвет, като бе определено за най-значимия резултат, постигнат на конференцията в Индонезия.

Изключително важни са и постигнатите решения за подобряване на достъпа до пазарите без мита и квоти за стоките, произведени в най-слабо развитите страни, преференциалното третиране на доставчиците на услуги от тези държави.

Договореностите по селското стопанство пък ще гарантират продължаване на реформата в сектора по отношение на експортните субсидии и мерките с равностоен ефект, по-доброто прилагане и усвояване на тарифните квоти, а също и тласък на преговорите по памука.

Решенията в трите области се очаква да доведат до създаване на заетост и нови възможности при безработица и бавен икономически растеж, техническа помощ и капацитет за по-доброто интегриране на развиващите се и най-слабо развитите страни в глобалните търговски потоци.

Министрите от ЕС, отговарящи за енергетиката, заседаваха в Брюксел. В рамките на срещата им бяха одобрени два доклада и насоки за последващи действия за вътрешния енергиен пазар на ЕС и външните отношения в областта на енергетиката. Проведено беше обсъждане, но не беше постигнато съгласие, по компромисен текст за изменение на Директивата относно качеството на бензиновите и дизеловите горива и на Директивата за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници.

Водещи

Най-четени