10 млн. лв. данъци повече от лято 2011 по Южното Черноморие 06.10 | 16:28

НАП-Бургас е наложила глоби за 318 хил. лв. в региона за изминалото лято

От Кремена Бедерева

Държавната хазна ще се напълни с поне 10 млн. лв. данъци повече вследствие на засиления контрол по спазване на данъчно-осигурителното законодателство по Южното Черноморие по време на активния летен туристически сезон. Това сочи отчетът на НАП в Бургас.

През месеците юни, юли, август и септември са извършени 1457 проверки на различни заведения, магазини, валутно обменни бюра, платени паркинги, аптеки и услуги по плажовете. Съставените актове за установени нарушения са 629.

До момента са издадени 565 наказателни постановления на обща сума 318 хил. лева.

В 32 обекта е било извършено едноседмично открито данъчно наблюдение, като в резултат на този вид проверки оборотите са се вдигнали от 20 до 600 процента.

От териториалната дирекция припомниха и за иззетите по време на проверките 13 касови апарата, които са работели като обикновени принтерни устройства без оборотите да се отчитат във фискалната памет.

iNews припомня, че в нощта на 5 срещу 6 август 80 служители от пет институции направиха проверки в Слънчев бряг. Тогава проверяващи от НАП, Инспекцията по труда, Агенцията по храните, Комисията за защита на потребителите и МВР обходиха най-оборотните нощни клубове в курорта. Акцията беше насочена към укриване на обороти, документни измами, нарушения при наемането на работници или при сервирането на храни.

Приходите от вход и продажби в четири нощни клубове на плажа, ресторант и паркинг само за една нощ са достигнали близо 300 хил. лв., установили още данъчните.

Едно от най-посещаваните нощни заведения пък е получило приходи от 111 хил. лв., от които 23 хил. за такса за вход.

20 нарушения на трудовото законодателство установиха инспекторите на Главна инспекция по труда тогава в проверяваните обекти. 11 души са работили без трудов договор, шестима са имали сключени граждански, за да прикрият трудови договори.

Няколки дни преди това в Слънчев бряг в друга акция данъчните иззеха компютри и касови апарати от един от хитовите ресторанти в комплекса. Заведението укривало обороти. Ресторантът е с 500 места и в пиковите часове клиенти чакат близо един час, за да се освободи маса.

В същото време собствениците му са декларирали нереално ниски обороти. След изземването на касовите апарати се оказало, че само един от тях е бил свързан със системата на НАП.

Водещи

Най-четени