100-процентовият контрол на пилешкото месо е невъзможен 25.02 | 12:01

За последните 30 години има случаи на завишени нива на хормони в месото

От Петя Бързилска

Не е възможно да се извършва 100-процентов контрол върху производството на пилешко месо. Това заяви д-р Тодорка Янковска от Агенцията по безопасност на храните пред TV7. Тя коментара случая на 6-годишно момиче от София, което преждевременно е навлязло в пубертета. Според лекуващия ѝ лекар тя трябва да спре приемането на пилешко месо заради вероятното съдържание на хормона естрадиол в него.

Анализите от програмата за контрол на остатъци от ветеринарно-медицински продукти в живи животни и в продукти от животински произход не са констатирали наличие на хормони в месо на българския пазар до този момент. Те обаче са на база на представителна извадка, която обхваща само част от производителите.

Така, на практика, на пазара могат да се появят отделни партиди месо, които да имат високо съдържание на хормони или антибиотици.

Контролът на производството на пилешко у нас е по европейски модел и дава същия процент сигурност, както и този в западните страни. Д-р Янковска подчерта, че за около 30 години в цяла Европа има само няколко установени случая на завишени нива на хормони в пилешкото месо. Тя е категорична, че контрол се провежда и върху вносните меса по същия модел.

Водещи

Най-четени