1000 храни с марка за качество на ЕС 15.02 | 14:15

Италианско овче сирене с шафран получи знак за качество от комисията

От iNews.bg

На 16 февруари Европейската комисия даде марка за качество на 1000-ия хранителен продукт. Това се оказа италианското овче сирене Piacentinu Ennese.

Сиренето е традиционен продукт на провинция Ена в Сицилия. То се прави от сурово овче мляко и се добавя шафран от минзухар, също типичен продукт за областта. Рецептата е традиционна сред местните производители.

Производителите на това специфично сирене са подали заявление за регистрация още в края на 2007 година.

Схемата за даване на марка за качество на селскостопански продукти и хранителни стоки съществува от 1992 година. През последните години интерес към даването на тези своеобразни сертификати за качество имат и производители извън ЕС. Запитвания са получавани от Индия, Китай, Тайланд, Виетнам и други, разказват от ЕК.

"Схемата все още има голям потенциал да покаже качеството на европейските продукти", коментира европейския комисар по въпросите на селското стопанство Дачиан Чолош при връчването на новия сертификат.

По схемите на ЕС има три сертификата за качество на хранителните продукти. Това са за "защитен произход", по която схема са защитени 505 хранителни и селскостопански продукта. Останалите два са "защитено географско разпространение" (465 регистрирани продукта) и "традиционни специалитети" (30 сертификата).

Европейска марка за качество е издадена само на един български продукт. Това е горнооряховският суджук, който през 2010 година получи сертификат за "защитено географско разпространение".

Освен това Комисията има и още две марки за качество, които са за вина и спиртни напитки.

Водещи

Най-четени