115 хил. земеделци ще вземат 1250 евро субсидия 30.07 | 09:56

Концепцията на агроминистерството за директните плащания за 2015-2020 г. все още не е приета

От Мина Стойчева

Общо 115 хил. земеделци трябва да получат финансиране в размер на 1250 евро субсидия за малки стопани при облекчени условия. Това беше потвърдено от представената вчера концепция на Министерство на земеделието и храните (МЗХ) за преките плащания за периода 2015-2020 г.

От това финансиране ще се възползват 48 хил. фермери, които сега получават преки плащания. Заедно с това още 67 хил. бенефициенти също ще получат тези средства. Това ще стане възможно заради свалянето на прага за подпомагане от 10 на 5 декара.

Според представителите на браншовите организации обаче тази схема за малките стопани няма да даде желания ефект. "С нея няма да върнете хората на село, те ще си останат в града, но ще чертаят земи от него, ще стане хаос и ще се отиде в сивия сектор”, коментира Радослав Христов, зам.-шеф на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Общо 30 от браншовите организации са се включили и са подписали общо становище, в което се казва, че въпросната схема не трябва да бъде прилагана, информира в-к "24 часа".

Друг проблем родните производители виждат в разпределението на субсидиите между зеленчукопроизводителите и животновъдите.

По думите на агроминистъра в оставка Димитър Греков дребните стопани трябва да бъдат подкрепени, защото в противен случай те няма да имат възможност да произвеждат. "Браншовите организации не могат да се разберат помежду си, как ние да балансираме цялата ситуация”, допълни Греков.

В документа за преките плащания през периода 2015-2020 г. е записано още, че ще бъде въведен таван от 300 хил. евро на преките субсидии за едно стопанство. Заедно с това финансиранията между 150 до 300 хил. евро ще бъдат редуцирани с 5%.

Според концепцията вече ще бъде задължително производителите да се регистрират, за да могат да получават субсидии. Наред с това ще има и допълнително условие минимум 1/3 от техните доходи да идват от земеделие.

Водещи

Най-четени