120 млн. лв. повече за образование, 510 млн. - за инфраструктура догодина 03.10 | 15:57

Увеличението на пенсиите ще струва 586 млн. лева, сочат предварителните разчети

От Ралица Стоянова

Приходната част на бюджета за догодина се увеличава с 1,796 млрд. лева спрямо 2012 г. Социалните разходи в бюджета за догодина нарастват с над 790 млн. лева. Това гласят предварителните разчети за бюджет 2013, информират от Министерството на финансите.

Средствата за образование се увеличават с повече от 120 млн. лева. От тях 76 млн. лева са за единните разходни стандарти и целевите добавки за финансиране на обучението на деца и ученици в системата на народната просвета, а останалите за университетите и държавните висши училища в зависимост от оценката за качеството на обучението.

Планираните разходи за публична инфраструктура в областта на благоустройството и опазването на околната среда ще бъдат с 510 млн. лева повече.

С 585,9 млн. лева се увеличават средствата за пенсии от 1 април догодина.

Парите за социални помощи и обезщетения се увеличават със 135 млн. лева, а за финансиране на програми и дейности по заетостта със 72 млн. лева.

Парите за култура нарасват с над 31 млн. лева, 26 млн. лева от тях са за държавните и общинските културни институти в това число музеи, галерии, библиотеки и читалища.

С 20% (218 млн. лева) по-висока ще бъде осигурителната вноска за фонд "Пенсии" за работещите в сферата на отбраната и сигурността.

Консултациите по отношение бюджетите на Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната продължават, като окончателно решение ще бъде взето на заседанието на Министрския съвет, на което ще бъде разгледан Законопроектът за държавния бюджет на България за 2013 година, съобщават от МФ.

Водещи

Най-четени