150 млн. евро дава Credit Suisse на Германия заради данъчни неприятности 19.09 | 18:00

Споразумението ще се одобри тепърва от парламентите на двете държави

От iNews.bg

Втората по големина швейцарска банка Credit Suisse успя да се договори с Германия и ще плати обезщетение на държавата в размер на 150 млн. евро, за да сложи край на разследването за данъчни измами, пише AFP.

Споразумението е сключено между Credit Suisse и прокуратурата в германския град Дюселдорф. То касае разследване за укриване на данъци от германски граждани посредством отворени в швейцарската банка сметки.

През 2010 година прокуратурата в Дюселдорф направи внезапни проверки на 13 клона на Credit Suisse в цяла Германия, за да търси информацията за сметките на общо 1100 германски граждани в швейцарската банка. Проверката беше направена веднага след като правителството на провинция Северен Рейн-Вестфалия даде 2,5 млн. евро за диск с информация за нередности по тези сметки.

Съгласно сега сключеното споразумение освен обезщетението, което Credit Suisse ще плати на германската хазна, заподозрените в укриване на данъци германски клиенти на банката ще могат да платят обезщетение от между 18% и 34% от размера на сметката си в Credit Suisse. Споразумението обаче трябва да бъде одобрено от парламентите на Германия и Швейцария и евентуално ще влезе в сила от 2013 година.

Водещи

Най-четени