1500 туристи у нас са потърпевши от фалита на руски туроператор 03.08 | 13:27

Три български фирми ще поемат грижите за засегнатите посетители

От Мария Стоянова

Около 1500 туристи у нас са потърпевши от фалита на руския туроператор "Лабиринт". Това съобщи днес във Варна зам.-министърът на икономиката в оставка Бранимир Ботев.

Той обясни, че 60 на сто от тези посетители са отседнали по южното Черноморие. Ботев информира, че три български фирми ще поемат грижите за потърпевшите гости. "Проблемите с превозването на чуждестранните гости са изцяло в Русия", посочи Ботев и обясни, че държавата вече е отправила искания по различни канали компаниите там да оправят по най-бърз начин отношенията си, за да не страдат отседналите у нас.

Зам.-министърът заяви, че държавата ще настоява в бъдеще поне застраховките по престоя да се извършват в България, което ще помогне за по-бързи и адекватни реакции при възникване на такива проблеми.

В момента плащанията на пакети, самолетни билети и застраховки се извършват изцяло на руска територия. По думите на Ботев проблемът е, че голяма част от туроператорите в Русия нямат свои партньори тук, предаде БТА.

Припомняме, че в средата на юли друг руски туроператор обяви фалит и остави стотици клиенти без превоз до родината си. Общият брой на туристите, които са пристигнали у нас посредством "Нева", е 667. Според данните на икономическото министерство, въпреки че от туристическата компания са събрали всички необходими такси от своите клиенти, преди тяхното пристигане в България, парите за настаняването  им, дължими на българските хотели, не са били преведени.  

Водещи

Най-четени