2 млн. лв. в хазната с нови промени в Закона за хазарта 14.03 | 08:56

Предлагат данък от 15% върху залозите в бинго залите

От Петя Бързилска

2 млн. лв. могат да влязат в бюджета с въвеждането на промени в Закона за хазарта. Предлага се да бъде въведен данък от 15% върху всички събрани залози, който да е плащан бинго залите и организаторите на всички лотарийни игри. Предложени промени в закона са внесени в парламента от народния представител от Коалиция за България Георги Кадиев.

С последните промени в закона от края на миналата година лотарийните игри и бинго залите не бяха включени в специалния ред на облагане на хазартните игри.

"Приветстваме предложените промени в частта им, която разширява режима на облагане", заявяват пред в. "Стандарт" от Държавната комисия по хазарта (ДКХ). Според експертите от комисията, ако промените бъдат приети, в хазната ще влязат 2 млн. лв. повече.

Промените предвиждат още такса в размер на 20% върху всички събрани такси и комисиони за участие в организирани турнири в казина или игрални зали. В казината например се организират покер турнири.

Същевременно обявяването и разпределянето на печалбите от традиционните лотарии ще трябва да се провежда публично, а самите лотарийни билети ще придобият статут на ценни книжа, издавани от държавата.

Предлага се и промяна в годишната вноска, която организаторите на хазартни игри трябва да плащат на хазната за борба срещу пристрастяването към хазарт. Организаторите на игри със залагания върху резултати от спортни състезания, надбягвания с коне и кучета, както и игри със залагания върху случайни събития, моментна лотария, тото и лото ще трябва да плащат 10 хил. лв. годишно, а не както сега - 5 хил. лв.

Предвижда се и нов ред за управата на Държавната комисия по хазарта. Промените предвиждат още поне двама от четиримата членове на комисията да имат юридическо образование.

Припомняме, че през февруари Министерският съвет направи промени в тарифата за таксите, които се събират по Закона за хазарта.

Водещи

Най-четени