20 000 души повече пътуват със столичното метро дневно 14.06 | 18:36

Тунел за 2,1 млн. лева ще свързва „Дружба“ със спирката на Цариградско

От Мария Стоянова

С 20 000 са се увеличили пътниците в метрото до 310 000 души дневно. Основната причина са пътните ремонти в столицата. Това съобщи шефът на софийското метро инж. Стоян Братоев.

Една от най-натоварените метростанции е "Цариградско шосе". По думите на Братоев 7000-8000 души ползват спирката.

Шефът на метрото заяви още, че ще бъде изграден 150-метров тунел, който ще свързва столичния квартал "Дружба 2" с метростанцията на Цариградско. Съоръжението ще струва 2,1 млн. лева и се предвижда да бъде готово през април догодина, когато бъде пусната отсечката от Интер експо център до летището.

За да стане факт проектът обаче, Столичният общински съвет трябва да приеме промяна в подробния устройствен план на района и да няма обжалване, предаде "Монитор".

По думите на Братоев, първите 50 метра дружбенци ще вървят по тротоар, след това има 100 метра по подвижна пътека – травелатор, и после ще ходят още 50 метра до шахтата на метростанцията. Там ще има два асансьора за по 15 човека и една стълба, които ще издигат пътниците 3 етажа нагоре.

Пет - шест камери ще бдят за сигурността на пътниците пред тунела, в него, в асансьорите и горе, където хората ще излизат във вестибюла. Тунелът ще се ползва само в работното време на метрото, добави Братоев.

Водещи

Най-четени