20% от жените заети в ИТ сектора си тръгват заради неравенство в заплащането 09.05 | 17:47

Ново проучване показва, че им липсва подкрепа в професионален план и често стават обект на дискриминация

От iNews.bg

Според данните от международно проучване, проведено от Тек Експъртс, значителен брой жени обмислят да напуснат ИТ сектора поради несправедливо възнаграждение и полови предразсъдъци. В България, една на всеки пет жени (19.3%) е на път да се откаже от ИТ кариерата си заради по-ниско заплащане спрямо това, което мъжете в сектора получават. Позитивен факт е, че този процент е най-нисък в сравнение с останалите държави, участвали в проучването, а това означава, че ИТ индустрията в България полага усилия да елиминира проблема и тези усилия не остават напразни.

Процентът на жените, които обмислят да напуснат ИТ индустрията поради същата причина в Нигерия е подобен (20.3%), докато в останалите държави участвали в проучването той е значително по-висок. Във Виетнам например всяка четвърта жена (26.5%) е обмисляла такова решение, в САЩ – всяка трета (31%), а в Коста Рика близо половината (43%) от жените в ИТ обмислят промяна в кариерния път, като биха потърсили реализация извън ИТ индустрията.

С цел да повиши информираността за предизвикателствата пред жените в ИТ индустрията, както и да инициира обществен диалог по темата за приобщаването и равните възможности, Тек Експъртс публикува бяла книга "Постигане на баланс между половете: възгледи от цялата ИТ индустрия”. Тя се базира на резултатите от проучване, проведено сред 2000 жени, заети в ИТ сектора в България, Виетнам, Коста Рика, Нигерия и САЩ – пет от държавите, където компанията за изнесена софтуерна и техническа поддръжка оперира.

Според данните от проучването, близо половината от жените в ИТ индустрията в България (44%) смятат, че имат по-малък шанс за повишение спрямо мъжете. Липсата на възможности за развитие кара една на всеки три жени (35%) от ИТ сектора в САЩ да обмисля да напусне тази професионалната област, а това би донесло сериозни загуби на икономиката.

Докладът също така установи, че 81% от над 590 жени у нас, взели участие в проучването, са убедени, че училищата не са достатъчно активни в насърчаването на момичетата да се стремят към кариера в областта на ИТ. Много от жените споделят, че са изпадали в ситуации на неравенство и че не са усетили необходимата подкрепа по пътя на професионалното им развитие в ИТ сферата.

Тези ситуации възникват още в образователния процес, с избора на кариерен път, продължават при подбора на кадри за ИТ сектора, в работната среда в технологичните компании, свързани са с достъпа до обучения и възможности за развитие и не на последно място с назначенията на ръководни позиции в организациите – споделеното от дамите, участвали в изследването, показва, че дискриминацията все още е на дневен ред във всички посочени държави.

"Когато говорим за разнообразие в ИТ индустрията, промяната вече се случва и именно жените са нейният двигател. Станали сме много по-гъвкави, по-амбициозни и се разграничаваме от традиционния стереотип на жената домакиня”, споделя Женя Филева-Добриянова, главен оперативен директор в Тек Експъртс София. Компанията системно прилага устойчиви политики за многообразие и приобщаване и се стреми да осигурява равни възможности на всички професионалисти в екипа си.

Водещи

Най-четени