20% по-малко инвестиции в индустрията на годишна база у нас 18.11 | 19:37

Енергийните отрасли привличат най-много средства

От Ивайло Ачев

С 20% по-малко инвестиции в българската промишленост ще има през тази година в сравнение с миналата година. Около това мнение се обединяват всички предприемачи, интервюирани от Националния статистически институт (НСИ).

Най-голям дял инвестиции ще има в енергийните отрасли и отраслите, свързани с водата – 44% от обема на всички инвестиции. 27,3% ще отидат при производствата, касаещи стоките за междинно потребление, а 10,9% от всички инвестиции ще са за хранителни продукти и напитки.

По-сериозно увеличение на инвестициите на годишна база ще има в промишлеността – 17,4%. Около 43% от анкетираните предприятия не планират разходи за придобиване на дълготрайни активи през следващата година. Отново енергетичните и свързаните с водата отрасли формират най-голям относителен дял - 44,3%. След тях се подреждат отраслите, произвеждащи стоки за междинно потребление (35,5%), следвани от отраслите, произвеждащи хранителни продукти и напитки (8%).

Съобразно направлението на инвестициите през 2012 година с най-голям дял са тези за механизация, автоматизация на съществуващи производствени процеси и за въвеждане на нови производствени технологии – 34,6% от общия стойностен обем на очакваните инвестиции в промишлеността през 2012 година. С 27,9% дял са инвестициите за увеличаване на производствения капацитет, а тези за заместване на износеното оборудване - съответно с 24,4%. Останалите 13.1% от инвестициите през 2012 г. са предназначени за опазване на околната среда, мерки за сигурност и други.

По отношение на факторите "търсене на продукцията”, "финансови ресурси и очаквани печалби” и "технически фактори”, които биха повлияли върху решенията за инвестиции през 2012 г., средно около 27% от анкетираните предприятия се въздържат от оценка. При останалите, които имат мнение, преобладават позитивните оценки.

Водещи

Най-четени