200 куб. метра незаконна дървесина е конфискувана от септември насам 11.10 | 14:12

Проверките през септември са били шест пъти повече спрямо месец август

От Ивайло Ачев

Над 200 куб. метра нелегална дървесина и общо 12 камиона с пет ремаркета са конфискувани от началото на септември, съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по време на посещение в Разлог.

Заради усиления добив на дървесина в началото на отоплителния сезон проверките през септември са били шест пъти повече спрямо месец август.

В проекто-наредбата за добив на дървесина в горските територии е предвидено 50% от дървесината да се продава през стоковите борси, до които всеки би могъл да има достъп. Други 25% ще бъдат предлагани на местното население, а останалите 25% ще се отдават за добив на фирми с дългосрочни договори, което да им гарантира по-голяма стабилност и сигурност, посочи министър Найденов.

При среден годишен добив от 4.5 млн. куб. метра дървесина в началото на мандата на настоящото правителство, близо 1.5 млн. куб. метра дървесина от тях са били незаконно добити. Данните обаче показват, че незаконният добив намалява. Според министър Найденов разделянето на стопанската от контролната функция на горските стопанства е довело до това намаление.

По отношение на кражбите на дребни количества дървесина от порядъка на 1-2 кубика, министър Найденов каза, че местните горски стопанства трябва да засилят контрола като предлагат и по-ефективни цени.

 

Водещи

Най-четени