200 хил. души остават без препитание, ако се ограничи производството на тютюн 20.09 | 11:58

Над 1 млрд. лева са годишните постъпления в държавния бюджет от бранша

От Ралица Стоянова

Близо 200 хил. души ще останат без препитание, ако ЕК ограничи производството на ориенталски тютюн. Това каза заместник-председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Фикрет Бекир, цитиран от Агенция "Фокус".

Над 1 млрд. лева са годишните постъпления в държавния бюджет от бранша и това е една от причините браншът да се спаси. 95% от българския тютюн се изнася, а само 5% оставя за българската цигарена промишленост.

"Като асоциация смятаме, че браншът ще ни спаси и от кризата. Българските тютюни са с много високо качество и се използват като есенция в световната цигарена промишленост. Ние наричаме българският тютюн зеленото злато на България. Той, заедно с българската роза, още дълги години може да носи милиарди приходи в хазната на България”, каза още Фикрет Бекир.

Ще застанем твърдо зад производителите на ориенталски тютюни и техния поминък, заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов преди няколко дни. Вчера Националната асоциация на тютюнопроизводителите връчи декларация в защита на бранша на премиера Бойко Борисов.

Евродепутатите ни в Брюксел също бранят производството на ориенталски тютюн. В момента в ЕК трче дискусия за промяната на директивата за тютюните, с която се предлагат доста радикални мерки с идеята да се намали тютюнопушенето. Една от промените е забраната на производството и слагането в цигарите на т.нар. добавки ароматизатори и ориенталския тютюн.

Водещи

Най-четени