2000 евро помощ, за да почнеш бизнес на село 10.03 | 08:44

Парите ще се дават на принципа на субсидиите за млади фермери

От Петя Бързилска

Европомощ до 2000 евро получават предприемачите, които искат да стартират бизнес на село. Това предвижда проект на Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

Средствата ще бъдат предоставени от новата Програма за развитие на селските райони (ПРСР). Очаква се тя да започне да работи най-късно през следващата година.

Помощта за бизнесмените, които искат да работят в малките населени места, ще се дава на принципа на субсидиите за млади фермери.

Целта е чрез различни стимули да върнем младите хора в селата. Това коментира пред в. "Стандарт" министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков.

Предприемачите трябва да представят бизнес план и да се ангажират да постигнат определени резултати. Освен това трябва да продължат дейността си в съответните райони поне в рамките на три до пет години.

Важно е да се осигурят и удобства в селата, които да са същите като тези в градовете - инфраструктура, възможности за спорт и културни развлечения, каза още министърът.

Предвижда се също така от следващата година земеделските производители да ползват абсолютно безплатно широка гама консултантски услуги за своите стопанства. Целта е да могат да повишат ефективността на производството си, като се спазват множеството правила и изисквания на ЕС.

15 млрд. лв. от ЕС се дават през новия програмен период 2014-2020 г. за развитие на земеделието и селските райони.

Водещи

Най-четени