24% от топлото се губи по мрежата 26.10 | 11:05

Ниската събираемост "спъва" топлофикациите

От Ралица Стоянова

Средно 24% е загубата по преносната мрежа на топлофикациите за страната. За София процентът е по-малък – 18%. Това каза Димитър Куюмджиев – директор "Сигурност на енергоснабдяването” в Министерството на икономиката енергетиката и туризма (МИЕТ) на Национална среща за бъдещето на топлофикационния сектор в България, информира агенция "Фокус".

Няма по-ефективен и благоприятен процес от топлофикационния, той е и екологичен. Този сектор има потенциал за намаляване на замърсяването на климата от вредни газове, изтъкна Куюмджиев. Топлофикация се ползва едва от 15-16% от населението, изтъкна той със съжаление. В страната има 22 топлофикации, седем са закрити поради отпадане на абонати, 13 са частни и две са общински - това са "Топлофикация София” - най-голямата и с най-голям брой клиенти, и "Топлофикация – Шумен”. Частните топлофикации направиха обновяване, докато в държавните всичко си остана същото, каза Куюмджиев.

Една от основните пречки за развитието на топлофикационния сектор е ниската събираемост на вземанията на потребителите. Това каза Анжела Тонева от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) по време на срещата.

"Този проблем натежава с още по-голяма сила при отчитане на факта, че ние и до сега не отразяваме и вероятно няма да отразяваме по-ниската събираемост от гледна точка на справедливо отношение към потребителите”, каза Тонева. 

По-ниската събираемост пренася проблема и към доставчика на природен газ. В законодателството има предпоставки за решаване на проблема, но основната тежест по реализирането на процеса с повишаване на събираемостта на вземанията и осигуряването на ритмични и адекватни парични потоци в цялата система е наша отговорност - на доставчиците, потребителите и на ДКЕВР, каза още Тонева.

Тя посочи, че действията на регулатора се отразяват на пазарните отношения в сектора и комисията се стреми към прозрачност и справедливост.

Водещи

Най-четени