28 заявления за интерес по проекта за саниране в София 06.10 | 12:19

Зам.-кметът Ирина Савина се срещна с домоуправители

От Филипа Тодева

"С всяка изминала среща присъстващите домоуправители са все по-запознати с проекта, а въпросите, на които трябва да отговаряме - все по-конкретни. До момента в София има подадени 28 заявления за интерес". Това заяви след среща с домоуправители заместник-кметът Ирина Савина, съобщават от общината.

Провелите се през изминалата седмица срещи са част от поредицата събирания, които заместник-кметът организира с управители на етажни собствености във всички столични райони във връзка с проект "Енергийно обновяване на българските домове” на МРРБ, по който Столичната община е партньор.

Относно често изразяваното притеснение от страна на домоуправителите как ще успеят да постигнат съгласие от страна на по-скептично настроените собственици, зам.-кметът Савина посъветва присъстващите да посетят на място някой от вече обновените в столицата блокове по проект "Демонстрационно обновяване на многофамилни жилищни сгради” на МРРБ и ПРООН.

Проектът стартира през 2007 г. с цел да се разработи и тества пълният цикъл на обновителните дейности и да се придобие практически опит за успешно изпълнение на Националната програма за обновяване на жилищни сгради по ОП "Регионално развитие 2007-2013”. До приключването му в началото на 2012 г. в София бяха обновени 13 жилищни сгради в районите "Изгрев”, "Оборище”, "Средец”, "Младост” и "Илинден”.

"Може да посетите всeки един от тези блокове и да разговаряте с хората, които живеят в тях. Да разгледате как изглеждат обновените фасади, общите части и облагородените околоблокови пространства.

Може дори видите сметките за ток и парно, които доказват, че икономията на енергия от 40-50% е реална. Смятам, че след като самите вие се уверите в очевидните ползи от внедряването на мерки за енергийна ефективност, ще е много по-лесно да убедите и съседите си”, допълни Савина.

Водещи

Най-четени