3 млн. лв. е печалбата на Общинска банка тази година 27.09 | 17:26

Капиталовата адекватност на банката трябва да се повиши, за да участва в големи проекти

От Ралица Стоянова

Около 3 млн. лева е печалбата на Общинска банка за деветмесечието на 2012 г. Това каза на пресконференция общинският съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев, цитиран от Агенция "Фокус". Той е един от вносителите на доклада за увеличаване капитала на "Общинска банка" и за свикване на Общо събрание на акционерите на банката.

"Капиталовата адекватност на банката е 13,8%. За тази група банки средната капиталова адекватност е 16% и ние трябва да я подобрим. Необходимо е стабилизирането на Общинска банка и за да можем да участваме в по-големи проектиЮ, смята Алексиев. Според него трябва да се повиши капиталът на банката, за да се повиши капиталовата ѝ адекватност.

Алексиев съобщи, че има три заведени дела от различни миноритарни акционери срещу Общинска банка. Едното е във Висшия административен съд (ВАС), а другите две в Софийския градски съд. Едното дело е спечелено, а другото изчаква решението на ВАС, защото двете дела са свързани, посочи Алексиев, цитиран от БТА.

Преди около две седмици във Виена е подписан меморандум между Общинска банка и австрийската общинска банка, съобщи той.

На редовното си заседание днес общинските съветници в Столичен общински съвет (СОС) решиха гласуването за увеличаване на капитала на "Общинска банка" да бъде отложено. Необходимо е и съветниците от БСП да участват във взимането на това важно решение, заяви Елен Герджиков, председател на съвета.

Той каза, че е възможно в най-кратки срокове да бъде свикано извънредно заседание на СОС относно "Общинска банка".

Водещи

Най-четени