30% увеличение на заплатите ще искат социалните работници у нас 30.04 | 13:33

Преговорите започват в края на седмицата

От Ивайло Ачев

На 4 май, петък, синдикатите и Агенцията за социално подпомагане започват разговори по исканията на социалните работници в страната за увеличение на работните заплати и подобряване на материалната база и условията на труд, предаде БТА.

Социалните работници в страната настояват за повишение на заплатите с около 30%, каза председателят на Синдиката на административните служители към КТ "Подкрепа" Ефтим Боюклиев, който е и ръководител на групата за преговори.

Сред другите искания са в класификатора на длъжностите да се въведе категорията "социален работник за населено място с над 300 000 жители" или друго алтернативно решение, свързано с по-висок размер на основната работна заплата, както и да се регламентира изплащането на допълнително материално стимулиране два пъти в годината заради работа в специфични условия на труда.

В разговорите участие ще вземат експерти от Федерацията на независимите синдикати от държавното управление и организации - КНСБ и от Синдиката на административните служители към КТ "Подкрепа".

От Агенцията за социално подпомагане казаха, че исканията на социалните работници са постъпили в институцията и уточниха, че на първата среща със синдикатите на 25 април са били обсъдени организационни въпроси.

Водещи

Най-четени