332 млн. лева е печалбата на банките през юни 01.08 | 20:32

Системата преодоля ликвидния шок, на който бе изложена, посочват от БНБ

От Мария Стоянова

В края на юни печалбата на банковата система е в размер на над 332 млн. лева, включително при отчитане на финансовия резултат на групата на КТБ АД. Това сочат данните на Българската народна банка (БНБ).

През юни банковата система бе подложена на натиск в резултат от активно теглене на привлечени средства от банковата група на КТБ АД и "Креди Агрикол България", както и от Първа инвестиционна банка (ПИБ). Сумарно, активите на засегнатите кредитни институции възлизат на повече от 16,7 млрд. лева, формиращи 19.28% от активите на цялата банкова системата.

От БНБ посочват, че за периода от 13 до 20 юни отливът на средства от КТБ е в размер на над 907 млн. лева, което е близо 13% от средствата на банката към 13 юни. От Централната банка припомнят, че КТБ е поставена под специален надзор на 20 юни, а на 22 – и дъщерната й банка "Креди Агрикол България".

През месец юни, включително в периода 20-30 юни, банковата система (без банковата група КТБ) е съхранила и даже допълнително укрепила високата си ликвидност. Ако на 20 юни 2014 г. размерът на ликвидните активи на 27-те банки е над 18,3 млрд. лева, към 30 юни той достигна 19,8 млрд. лева.

"Изградените в банките и целенасочено изисквани от БНБ ликвидни буфери позволиха съхраняване на стабилността на банковата система. Данните дават основание за заключението, че системата преодоля ликвидния шок, на който бе изложена", посочват от Централната банка.

Към 30 юни 2014 г. активите на банковата система (включително тези на групата на КТБ) са в

размер на 87,1 млрд. лв., а без тези на поставените под специален надзор банки са 79,9 млрд. лева, сочат още данните на банката.

Депозитите на домакинствата и гражданите към края на юни в банковата система се равняват на 40,5 млрд. лева, а тези на институции са 24,2 млрд. лева. През юни, привлечените средства (без тези на двете банки, поставени под специален надзор) нарастват с 944 млн. лв. като общата им сума се равнява на 75 млрд. лева. Увеличават се и привлечените средства от граждани (с 65 млн. лв.), както и тези от кредитни институции (със 76 млн. лв.).

Обшият размер на кредитите за периода април-юни нараства със 781 млн. лева и достига 59,6 млрд. лева, сочат още данните. Корпоративните кредити се увеличават с 682 млн. лева или 1,8%.

В банките има и превишение (капиталов буфер) над изискванията за капиталова адекватност от 4,66 млрд. лв. Кредитният риск не отбелязва тенденция към нарастване.

Припомняме, че вчера (31 юли) БНБ публикува доклад за състоянието на КТБ АД към 30 юни, в който се посочва, че на 10 септември ще стане ясно дали срокът за надзора на банката ще бъде удължен. В момента той е 21 септември. От доклада става ясно, че от БНБ възлагат на подуправителя на "Банков надзор" да внесе в Управителния съвет на Централната банка предложение за необходимото удължаване на срока на специалния надзор на КТБ АД.

Водещи

Най-четени