35% от пътищата ни са в окаяно състояние 12.07 | 15:40

Причината е, че не са били поддържани през последните 20-30 години

От iNews.bg

35% от второкласните и третокласни пътища в страната са в окаяно състояние. Причината е, че не са били поддържани през последните 20-30 години. Това заяви министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева пред БНТ.

По думите й поддържането именно на тези пътища, които свързват регионите и малките населени места, започнало от средата на миналата година. До сега са ремонтирани около 100 км от тези пътища и предстои до края на годината те да бъдат общо 250 км.

По Публичната инвестиционна програма на правителството за тази година са заделени 50 млн. лв. Годишно държавата трябва да заделя между 70 и 150 млн. лв., за да се подобри състоянието на тези пътища.

"Нашето министерство вече не е министерство  на магистралите, а е министерство на регионалното развитие", подчерта Терзиева.

Тя подчерта, че за първи път тази година ще бъдат обезопасени 13 морски плажа за сметка на държавата.

От направените проверки на 97 морски плажа са констатирани около 80 нарушения на 40 плажа. Те са основно във водното спасяване и медицинското обслужване, но са отстраними. Министърът подчерта, че плажовете са напълно готови за активния летен сезон.

По думите й от извършените до момента инспекции се налага изводът, че плажовете, отдадени на концесия, се поддържат в много по-добро състояние от тези, отдадени под наем.

Терзиева изрази надежда през следващата година значителна част от плажовете да бъдат отдадени на концесия, а за останалите да се грижи държавата. 

Водещи

Най-четени