4,2 млрд. лв. е изплатил кабинетът "Орешарски" по европрограми 30.07 | 15:24

Новото споразумение за партньорство ще бъде одобрено до седмица

От iNews.bg

Общо 4,2 млрд. лв. е изплатил кабинетът на Пламен Орешарски по европрограми за периода на своето управление. Това потвърди вицепремиерът и министър на правосъдието в оставка Зинаида Златанова по време на пресконференция след последното заседание на Министерски съвет. "За година и два месеца България усвои 19% от всички пари като за сравнение през предходните години са били усвоени 36 на сто от средствата”, коментира тя.

Златанова подчерта, че правителството е трябвало да разработи и да одобри общо 13 стратегии, отнасящи се до различни сектори на управлението. По нейните думи новият програмен период е планиран по различен начин, като евро финансиранията ще могат да бъдат получени само срещу реформи.

"Тези стратегии слагат началото на процес на реформи, който трябва да се развие в следващите години”, каза вицепремиерът в оставка. "Едно от големите постижения на това правителство е, че сложи страната на пътя на реформите с помощта и напомнянето на ЕК”, допълни тя.

Зинаида Златанова припомни, че до другата седмица Споразумението за партньорство за следващия програмен период трябва да бъде одобрено. Тя коментира, че се надява ускореното усвояване на евро средства да продължи до края на програмния период.

Вицепремиерът в оставка подчерта още, че оперативните програми са в процес на съгласуване с Европейската комисия (ЕК) и до средата на октомври най-късно трябва да бъдат одобрени. "Това означава, че още тази година може да започне изпълнението по новия програмен период", коментира Зинаида Златанова.

Водещи

Най-четени