4 години от фалита на Lehman Brothers 15.09 | 16:23

Този фалит отприщи може би най-голямата финансова криза в историята

От Андриян Георгиев

На днешния ден преди 4 години четвъртата най-голяма инвестиционна банка в САЩ Lehman Brothers обяви фалит, припомня Econ.bg.

Този факт доведе до срив на глобалната банкова система и предизвика паническо купуване на долари за сметка на по-високодоходните валути.

Според данни на Wall Street Journal най-скъпият фалит в историята е обогатил различни адвокати, занимаващи се с дела за несъстоятелност, с 1,65 млрд. долара.

Какво се случи за 4 години? За този период 443 банки обявиха фалит.

Дяловете на японската финансова група Nomura Group загубиха 68% от стойността си. Това се случи, след като банката прибра активите на Lehman в Азия и Европа. Впоследствие плановете за формиране на нова глобална инвестиционна банка се провалиха. В момента в азиатската банка текат съкращения на персонал.

Положението на британската банка Barclays не е по-добро. Акциите на финансовата институция загубиха 31% от стойността си. Северноамериканските активи на Lehman бях закупени от Barclays. Британската банка имаше планове да разшири инвестиционния си бизнес, които се провалиха. В момента тя извършва съкращения на персонал след последните скандали около нея.

Безработицата в САЩ се увеличи с 2% - от 6,1 до 8,1 на сто.

Едно е сигурно… За тези 4 години нито един от важните директори на Wall Street не беше обвинен за случилото се. Според различни експерти липсата на осъдителни присъди крие рискове от повторение на кризата, от която дори в момента светът се възстановява.

Англоезичното издание на агенция РИА Новости изчислява, че сегашните проблеми са стрували на икономиката на САЩ най-малко 12,8 трилиона долара. Данните бяха представени по-рано тази седмица от независимата организация Better Markets.

Най-четени