4000 заявления от пчелари по схемата de minimis 06.06 | 15:48

Животновъдите са получили допълнително финансиране в размер на 2,5 млн. лв.

От Мина Стойчева

До 20 юни българските пчелари ще имат възможност да сключват договори за парично подпомагане по схемата de minimis. Повече от 4 хил. са подадените заявления в Държавния фонд "Земеделие" за отпускане на пари за пчеларство. Планираната сума, която ще се получава за едно пчелно семейство, е в размер на 3, 45лв. Друга възможност за получаване на допълнителни помощи е кредитирането по Националната програма по пчеларство. Заявленията за заем по нея се подават в областните дирекции на фонд "Земеделие" до 31 юли.

От началото на годината помощите за земеделските производители, отпуснати от фонд "Земеделие", се равняват на 60 хил. лв. Сумата, насочена за изхранване на преживни животни, се е увеличила от 11 на 15 млн. лв., съобщиха от разплащателната агенция на фонда. Също така от началото на 2014 г. до сега фермерите, подпомогнати по схемата de minimis, са повече от 13 хил. За животновъдите у нас са били отделени допълнителни средства в размер на 2,5 млн. лева по схемата за водене на родословна книга и за определяне продуктивността и генетичните качества на животните. Секторите птицевъдство и свиневъдство бяха подпомогнати със обща сума от 40 млн. лв. по схемата за държавна помощ за хуманно отношение към птици и свине.

Компенсацията за производителите на плодове, за направените от тях разходите за растителна защита на овощните насаждения, е в размер на 800 хил. лв. 500 хил. лв. са били отделени от фонд "Земеделие" за насърчаване производството и използването на висококачествени семена.

Водещи

Най-четени