417 млн. влизат в държавата при 2% ръст в осигуровките 15.04 | 09:27

Ако НОИ отново поеме плащането на първите три дни от болничните, разходите ще са за 84,7 млн. лв.

От Георги Георгиев

Ако осигуровките за пенсия и за безработица бъдат увеличени с по 1%, то в сметките на Националния осигурителен институт (НОИ) ще постъпят допълнителни 417 млн. лв. Предложението е на КНСБ след направен анализ на финансовите ефекти, който ще бъде обсъден от осигурителната комисия на тристранния съвет преди великденските празници, пише "24 часа".

Сметките сочат 218,2 млн. лв. ще са допълнителните приходи от увеличаване с 1% на пенсионната вноска, а 198,3 млн. лв. - от вдигането на тази за безработица.

30,2 млн. лв. обаче ще струват обезщетенията за безработица на 40 хил. души, които работят сезонна работа. Изплащането на такива също е сред мерките, за които се бори КНСБ.

Ако НОИ отново поеме плащането на първите три дни от болничните, допълнителните разходи на осигурителния институт ще са 84,7 млн. лв. В момента тези обезщетения се покриват от работодателя, но бизнесът настоява НОИ пак да поеме изцяло болничните.

Ако пък се отиде на варианта, поискан от Българската стопанска камара - фирмите да плащат само първия ден от болничните на своите работници, допълнителните разходи ще са 56,5 млн. лв.

Работодателите трябва да увеличат доходите на работниците си, ако искат служителите им да поемат половината от осигуровките като лична тежест, препоръчва още анализът. В момента работниците плащат 40% от осигуровките, другите са за сметка на работодателите.

1,3 млрд. лв. са предвидени през 2014 г. за плащане на инвалидни пенсии, се казва още в документа.

Водещи

Най-четени