48-ми сме по просперитет 01.11 | 15:59

Годишната класация за просперитет е на базираната в Лондон неправителствена организация Legatum Institute

От Теодора Пенева

България се нарежда на 48-мо място в годишната класация за просперитет на базираната в Лондон, Великобритания, неправителствена организация Legatum Institute.

Мащабното проучване обхваща 142 държави и 2 територии без държавен статут, които формират близо 99% от световния брутен вътрешен продукт (БВП) и 96% от световното население.

Изследването проследява темповете на развитие на страните за периода 2009-2012 г. До тази година то е обхващало 110 държави, като през 2012 г. обхватът му е разширен с още 32. Цялостният просперитет на всяка от тях е определен на базата на осем показателя – икономика, предприемчивост, управление, обучение, здравеопазване, сигурност, лична свобода и социален капитал.

В рамките на четирите изследвани години позицията на България остава сравнително стабилна в световната класация – ние сме 47-ми през 2009 г., 46-ти през 2010 г. и 48-ми през 2011 и 2012 години. Трябва обаче да се отчете, че през предходните години са били изследвани по-малко държави – през 2012 г. са включени например Люксембург, Малта и Кипър, които в момента се нареждат преди България.

По цялостен просперитет сме сред т.нар. "жълти" държави или тези, които се представят сравнително добре и са в горния сектор на средното ниво на просперитет (Upper Middle Ranking Countries). Там попадат и повечето от проследените показатели – ниво на предприемчивост и ниво на сигурността (и по двата сме 41-ви), качество на здравеопазването (където сме 49-ти), качество на образованието (51-ви) и лична свобода (59-ти).

По другите три подиндекса България попада сред "оранжевите" страни или тези в долната половина на средното ниво на просперитет (Lower Middle Ranking Countries). Нареждаме се на 72-ро място по качество на управлението, на 85-то място по социален капитал и чак на 93-то място по ниво на икономиката.

Въпреки това сме една от малкото европейски страни, които през четирите изследвани години бележат икономически ръст.

Какво е положението в света и в Европа може да прочетете на Econ.bg.

Водещи

Най-четени