5 пъти по-малко пчелни кошери от 1990 година насам 28.01 | 16:57

Все по-малко българи избират професията "пчелар"

От Теодора Кокаланова

Броят на пчеларите у нас е намалял 5 пъти от 1990 г. досега, съобщи доц. Юлиян Станчев, председател на Областния пчеларски съюз в Плевен. "През 1990-а пчелни семейства са отглеждали над 100 000 души, а в момента те са 20 000", допълни той.

Според Станчев проблемът е, че по-голяма част от пчеларите имат малко производство и не притежават достатъчно средства за регистрация и пререгистрация като земеделски производители.

По думите му вина затова има държавата, която подпомагала с 10 млн. лв. годишно пчеларите - земеделски производители, но пчеларите - любители не се радват на съдействие. На практика се получава, че едва 10-12% от хората, притежаващи кошери, се възползват от държавните помощи, допълва БТА.

"В Плевенско в момента 1200 пчелари имат кошери с по 35 000 пчелни семейства, но само 235 от тях са регистрирани като земеделски производители и имат право да получават финансови субсидии”, отбеляза доц. Станчев.

Не толкова черногледо стоят нещата обаче в съседна Турция, където осигурявали помощ на всички, които се занимават с пчеларство. Станчев отбеляза, че очаква с интерес да се създаде Единен пчеларски съюз в България по време на международното изложение в Плевен на 7 февруари.

Според него силна браншова организация би допринесла за решаването на проблемите в сектора с предприемане на ефективни мерки, разбира се, с помощта на държавата.

Водещи

Най-четени