5-ти блок на АЕЦ "Козлодуй" бе спрян за ремонт 21.04 | 11:09

Плановият годишен ремонт е в съответствие с графика за работа на блоковете

От Кремена Бедерева

В 2.02 часа на 21 април 1000-мегаватовият пети блок на АЕЦ "Козлодуй" бе спрян за планов годишен ремонт в съответствие с графика за работа на блоковете, съгласуван с "Електроенергиен системен оператор" ЕАД, съобщиха от пресслужбата на централата.

По време на престоя ще бъдат извършени планираните ремонтни дейности и профилактика на оборудването. Реакторът ще бъде презареден със свежо ядрено гориво за следващата, 19-та по ред, горивна кампания.

Предвижда се ремонтът на пети блок да приключи в края на май, припомнят от БТА. Шести енергоблок - другият 1000-мегаватов блок на АЕЦ "Козлодуй", работи със 10% от мощността си.

В АЕЦ "Козлодуй” стартира първият етап от подготовката за продължаване на срока на експлоатация на пети и шести енергоблокове на централата с до 20 години. За това информира на среща с министър – председателя Бойко Борисов и вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй” Александър Николов.

Между "АЕЦ Козлодуй" ЕАД и Консорциум ОАД "Концерн Росенергоатом" (Русия) - EDF (Франция) е сключен договор за комплексно обследване на фактическото състояние и оценка на остатъчния ресурс на оборудването и съоръженията на двата 1000-мегаватови блока.

В съответствие с условията на издадените от Агенцията за ядрено регулиране лицензи на пети и шести блок, за продължаване на експлоатацията след изтичане на проектния срок на основното оборудване на реакторните инсталации, АЕЦ "Козлодуй" трябва да изготви и изпълни Програма за подготовка на блоковете за продължаване на срока на експлоатация.

Водещи

Най-четени