50% от житните ни площи покрити с некачествени вносни семена 18.02 | 14:16

Макар да са по-евтини и високо добивни от българската селекция, зърното от тях е по-калпаво

От iNews.bg

Едва за 50% от площите с пшеница у нас се използват българска селекция семена. Още по-лошо ще е положението през 2017 г., когато делът им ще се свие до 30%. Това заяви за в. "Български фермер" директорът на Добруджанския земеделски институт край Генерал Тошево към Селскостопанска академия – проф. Иван Киряков.

Той обясни, че продажбата на семена само от техния институт е намаляла спрямо 2014 г. с 50% и това се очертавало като трайна тенденция, но "такава била пазарната конюнктура". Киряков не упреква зърнопроизводителите за избора им, когато те му казват, че разликата в цената е само около 5 стотинки, но за сметка на това разликата в добива е 150 кг - в полза на вносните сортове.

Зърнопроизводителите се мотивират, че заводите за преработка и мелниците не търсят от тях качествена пшеница, а търсят да е по-евтина. Според професора по този въпрос "засега няма какво да се направи, щом няма кой да им даде тази по-висока цена за по-качественото жито от родната селекция".

"Днес все повече зърнопроизводители посягат към по-евтините и в същото време - по-високо добивни чужди семена", обобщи ученият. Той признава факта, че българските селектирани семена дават малко по-нисък добив, но в същото време уверява, че те носят по-добро качество на произведеното жито.

"Спадащите продажби на базови семена зимна пшеница не вещаят много добри прогнози за полското ни производството занапред. Това съотношение не е много добро за условията на нашата страна, защото може да поднесе изненади", предупреждава шефът на института.

 

Той посочва, че процентът на българската селекция не бива да пада под 50% от площите, защото води след себе си опасности. "Ако се завърнат суховеите и пролетните засушавания, това ще подложи на риск посевите и е възможно да пострадат много производители, които са заложили изцяло на чуждата селекция", казва ученият. И припомня, че това вече се е случвало в Южна България.

Водещи

Най-четени