50% от храните идват от сивия сектор 25.06 | 21:22

Изнасяме успешно рибни продукти за Западна Европа и азиатския пазар

От Христомира Бочкова

Половината от стоката, която се предлага на пазара у нас, е производство на сивия сектор. Почти цялото количество рибни продукти, което се предлага по родното Крайбрежие, е с неясен производител. Това коментираха представители на браншови организации по време на дискусия за контрола върху храните.

"В България има 3600 производствени обекта за риба. Регистрирани са 700. Останалите  произвеждат шаран и толстолоб и ги продават в търговските вериги", даде пример д-р Йордан Господинов от Асоциацията на производителите на рибни продукти "БГ ФИШ".

Той посочи, че българските производители на рибни продукти изнасят успешно за Западна Европа и азиатския пазар, включително и месо от рапани за Япония.

Контролът върху храните е слаб и се атакуват само законните производители, смята и Антоанета Божинова, преработвател на плодове. Тя разказа каква храна се предлага в луксозни хотели у нас.

"Закуската беше изключително само от продукти, които не бих казала с какво качество са. Млечните продукти само от растителни мазнини. Маслото, което беше поднесено, категорично не беше масло", коментира Божинова.

Браншовиците се обединиха около тезата, че има механизми за контрол, които се използват само за рекет върху производителите, цитира БНР.

"Произвеждаме качествено, произвеждаме от истински суровини, произведени в България", заяви хлебопроизводителят Марияна Кукушева.

Водещи

Най-четени