50 хил. дребни стопани получават по 1250 евро 12.03 | 12:24

Няма изисквания за минимални или максимални размери на площта

От Петя Бързилска

50 хил. малки земеделски производители могат да се възползват от схемата за подпомагане, предвиждаща изплащане на помощи в размер на 1250 евро. Това стана ясно от думите на Снежана Благоева от Министерството на земеделието и храните (МЗХ).

От 2015 г. за дребните земеделски производители се предвижда помощна схема, като идеята е те да получат по лесен начин подпомагане, за да могат да се развиват.

"За да влезеш в схемата, няма изисквания за минимални или максимални размери на площта, която обработват, освен минимума за подпомагане по директните плащания. Този минимум важи за всички схеми на директни плащания. В момента той е 1 хектар", обясни Благоева.

От следващата година България може да определи между 0,5 и 1 хектар за всички стопанства. Когато прескочи този минимум, земеделският производител подлежи на подпомагане с директни плащания, обясни още Благоева.

Тя обясни още, че при получаването на помощите земеделските производители не са освободени от задълженията да имат допустим за подпомагане хектар, да обработват земеделска земя, която да бъде над определения минимум. Освен това производителите са задължени да поддържат земята, с която кандидатстват по схемата.

Най-четени