550 фирми в София не са регистрирани по Закона за ДДС 29.10 | 15:37

Глобата е от 500 до 5000 лева

От Ралица Стоянова

550 фирми в София не са изпълнили своето задължение да се регистрират по Закона за ДДС (ЗДДС). Това посочва анализ на данните от годишните декларации на 1800 дружества, обслужвани от областния клон на агенцията, съобщава пресцентърът на НАП.

Тези компании са посочили в декларациите си за изминалата 2011 година оборот в размер на 50 хиляди лева, но не са предприели каквито и да е действия за регистрация по закона. Сега се налага служебното им регистриране в списъците.

93 от проверените фирми вече са изминали този път и са вписани от инспекторите, като са съставени и актове за установени нарушения. Предвидената санкция, заложена в закона в такива случаи, е от 500 до 5000 лева в зависимост от периода на закъснение. Наред с това на дружествата са възложени и ревизии. Те ще установят размера на дължимото, но неначислено и невнесено ДДС – заедно с всички налични за периода лихви.

Дейността на НАП от началото на годината е довела до глобяване на 199 фирми към текущия момент. За цялата минала година те са били 251.



Водещи

Най-четени