58 милиона европейци нямат банкова сметка 08.05 | 14:56

ЕК предприема действия за по-евтини и достъпни банкови сметки

От Ралица Стоянова

Около 58 млн. потребители в ЕС на възраст над 15 години не разполагат с разплащателна банкова сметка. В тази връзка Европейската комисия предприема действия за по-евтини, по-прозрачни и достъпни за всички банкови сметки.

Комисията публикува своето предложение за директива относно прозрачността и съпоставимостта на таксите за разплащателни сметки, условията за смяна на банкова сметка и достъпа до основна разплащателна сметка.

"В днешния свят липсата на достъп до основна банкова сметка затруднява и оскъпява ежедневието. Чрез представеното днес предложение най-накрая ще се осигури достъп на всички европейски граждани до основна банкова сметка", заяви комисарят по вътрешния  пазар и услугите Мишел Барние. 

Предложенията на Комисията обхващат три области:

- Съпоставимост на таксите за разплащателни сметки: по-лесно сравняване на таксите за разплащателни сметки, налагани от банки и други доставчици на платежни услуги в ЕС;

- Смяна на банкова сметка: установяване на лесна и бърза процедура за потребителите, които желаят да сменят своята банка или доставчик на платежни услуги;

- Достъп до разплащателни сметки: възможност за гражданите на ЕС да откриват разплащателна сметка, без да пребивават в страната, в която е установен доставчикът на платежни услуги. Освен това тези разпоредби ще позволят на всички потребители в ЕС, независимо от тяхното финансово състояние, да откриват разплащателна сметка, която им позволява да извършват основни операции, като например да получават своята заплата, пенсия и социални помощи или да плащат сметките си за комунални услуги и т.н.

Подобряването на прозрачността и  съпоставимостта на банковите такси наред с по-лесната смяна на доставчик на платежни услуги би следвало да доведе до по-качествено предлагане и по-ниски цени за банковите сметки на потребителите, отчитат от ЕК. 

Същевременно повишената мобилност на клиентите и по-малкото пречки за навлизане на пазара, включително през граница, ще бъдат от полза за сектора на финансовите услуги.

Водещи

Най-четени