6 международни банки отнасят невиждана глоба от 1,7 млрд. евро за картел 04.12 | 14:54

Финансовите институции са санкционирани от Европейската комисия

От Христина Рафаилова

Европейската комисия наложи най-голямата в история санкция за картелно споразумение. Шест международни банки ще  платят глоба от 1,71 млрд. евро. за това, че са се договорили за лихвения си процент, информира New Europe.  

Обвинените банки са JPMorgan, Citigroup, RP Martin, Deutsche Bank, RBS and Société Générale. Barclays и UBS. Citigroup е получила пълен имунитет за една от измамите, в която е участвала, избягвайки санкция от около 55 млн. евро. 

HSBC and Crédit Agricole  в момента се разследват. 

Шестте банкови институции са участвали в два различни картела. Barclays, Deutsche Bank, RBS and Société Générale са имали договорка за манипулации на европейския междубанков лихвен процент  -Euribor. С нея те са целили да изкривят ценовите компоненти на дериватите. В рамките на разследването на този картел ще бъде стартирана и процедура срещу  Crédit Agricole, HSBC  и JPMorgan. 

Другата договорка била за междубанковия лихвен процент в Токио – Tibor. Замесените финансови институции са  UBS, RBS, Deutsche Bank, Citigroup  и JPMorgan. В схемата е замесена и базираната във Великобритания брокерска къща RP Martin. 

Най –солена глоба ще отнесе Deutsche Bank, като тя ще трябва да плати 725  млн. евро. Société Générale ще бъде санкционирана с 446 млн. евро, а RBS 391 млн. евро.  JPMorgan ще даде 80 млн. евро, а Citigroup 70 млн. евро. Брокерската компания ще  се раздели с 247 000 евро. 

Според ресорния еврокомисар Хоакин Алмуния най-стряскащото в случая, че вместо да се конкурират, банките създавали картели. 

Водещи

Най-четени