6 млн. лв. са заделени за пчеларите за 2013 г. 07.02 | 14:54

Изработена е новата тригодишна програма по пчеларство за България

От Петя Бързилска

С 15,86 млн. лв. са били подкрепяни пчеларите чрез Националната програма по пчеларството за периода 2011-2013 г. Само през 2013 г. за пчеларите са заделени близо 6 млн. лв. Това обясни министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков на откриването на 12-тото международно изложение по пчеларство в Плевен.

Греков посочи, че е постигнат най-голям усвоен финансов ресурс от бюджета за миналата година - близо 90%.

Министърът отбеляза, че с подкрепата на пчеларските организации е изработена новата тригодишна програма по пчеларство за България /20014-2016 г/, утвърдена от Европейската комисия (ЕК). Нейният бюджет от 4,4 млн. лв. По думите му тя е съобразена с исканията на пчеларите; вече са постъпили над 1800 заявления от тях за финансово подпомагане, предаде БТА.

Той поясни, че е осигурен отворен прием на заявления в рамките на предварително обявен период по примера на директните плащания. По този начин всички пчелари, отговарящи на критериите за финансиране, имат достъп до отделните мерки и сектори в програмата

Министър Греков бе категоричен, че изложението по пчеларство в Плевен "очертава тенденциите и прокарва път към бъдещето на един стар земеделски отрасъл".

Евродепутатът Мария Габриел приветства участниците в престижния форум, в който тази година се представят над 130 фирми и организации от Европа, Азия и Америка. Изложението ще продължи до неделя включително. В рамките му ще се състои общо събрание на пчеларските съюзи у нас за създаване на единна браншова организация.В комплекс "Мания Тауър" голям интерес от посетителите има към пчеларското оборудване, восъчните основи, ветеринарни препарати, производството на майки и отводки, пчелни продукти и производи, опаковки, лаборатории, медоносна растителност, финансиращи и консултантски организации.

Водещи

Най-четени