60 на 40 продължава до края на годината 16.10 | 11:00

Предвижда се в обхвата на действие да се включи и така нареченият "случаен превоз" в туризма

От iNews.bg

Марката 60 на 40 за запазване на заетостта ще продължи да действа до края на годината - това предвижда правителствено постановление, което е публикувано в днешния брой на Държавен вестник.

Предвижда се срокът на действие на мярката да се удължи от 1-ви октомври до 31-ви декември, като това е второто й по ред удължаване.

Средствата за запазване на заетостта ще се изчисляват в размер 60 на 100 от размера на осигурителния доход за август 2020-та година.

Предвижда се в обхвата на действие да се включи и така нареченият "случаен превоз" в туризма.

От лятото мярката действа по нов дизайн с акцент върху хотелиерството и ресторантьорството като един от най-засегнатите сектори в коронакризата.

На заседание на Тристранния съвет миналата седмица синдикатите и бизнесът дадоха висока оценка на мярката в сегашния й вид и беше отчетено, че благодарение на нея след обявяването на извънредното положение до момента, са съхранени близо 300 000 работни места.

Те поискаха срокът на действието й да бъде удължен и след 1-ви януари 2021-ва година и това да се регламентира законово, например с разпоредба в Кодекса за социално осигуряване.

Водещи

Най-четени