62 млн. лева ще глътне ремонтът на Централна гара 03.04 | 14:38

Гарата е построена преди повече от 40 години и от тогава до днес не ѝ е направен нито един съществен ремонт

От Георги Георгиев

Близо 62 млн. лв. ще бъдат инвестирани в ремонта и модернизацията на Централната жп гара София. Това каза заместник-министърът на транспорта Петър Киров на церемонията за откриването на строителните дейности по гаровия комплекс.

"Гарата е построена преди повече от 40 години и от тогава до днес не е направен нито един съществен ремонт на приемното ѝ здание", каза заместник-министър Киров.

Той добави още, че модернизацията на Централната жп гара в София е част от последователната програма на ресорното министерство за усъвършенстване на интермодалността и железопътната инфраструктура.

Киров информира, че приближаваме 60 на сто от финансовото изпълнение на оперативната програма "Транспорт". Към днешна дата са платени почти 2,3 млрд. лв. на бенефициентите.

Ремонтните дейности няма да ограничат достъпа на гражданите до гишетата за продажба на билети, нито пък ще възпрепятства планираните им пътувания с железниците, увериха пред iNews  от Национална компания "Железопътна инфраструктура". 

Първият етап от рехабилитацията на сградата ще започне в източната й част.  По предварителния график за изпълнение работите в тази част на гарата ще завършат в средата на месец януари 2015 г.

Достъпът до пероните ще бъде ограничаван по етапно. Не се предвижда промяна на разписанието на влаковете. По време на ремонта на даден перон движението на влаковете ще бъде пренасочено към други перони.

В началото на ремонта на източната част на сградата билетните каси ще работят на първия етаж. По време на втория етап обновяването на зданието хората ще купуват талоните за пътуване в подлеза на гара. 

Информационните табла и системите за оповестяване ще работят през цялото време, като пътниците своевременно ще бъдат информирани за мястото за пристигане и заминаване на влаковете, както и за местата на които ще могат да бъдат закупени билети.

Водещи