65% от бизнеса не може да изпълни в срок новите изисквания за касовите апарати 12.02 | 13:31

Горанов допусна удължаване на срока за въвеждането им

От iNews

65% от бизнеса не е в състояние да извърши до края на март подмяната на касовите апарати и софтуера към тях. Други 27% все още не могат да преценят дали ще се справят навреме. Това показва проучване на Българската стопанска камара (БСК), направено миналата седмица сред близо 2550 фирми с над 13 700 касови апарати и фискални принтери. Едва 2.2% от тях са отговорили, че вече са изпълнили новите изисквания в Наредба 18 за фискалните устройства. Крайният срок за регистрираните по ДДС фирми е 31 март. Останалите трябва да направят това до 30 юни.

Резултатите от проучването бяха представени от БСК вчера по време на публично обсъждане на проблемите, които предизвикват новите изисквания към фискалните устройства и най-вече към софутера за управление на продажбите в търговските обекти. Нито един представител на финансовото министерство и на НАП обаче не се отзова на поканата на БСК да участва в дискусията, пише "Сега".

Няколко часа по-късно финансовият министър Владислав Горанов все пак реагира. Пред БНР снощи той не изключи възможността срокът да бъде удължен. "Ако се установи, че действително няма да успеят да се справят, можем да проявим гъвкавост, но все още в диалог работим с бизнеса, за да установим достатъчен ли е срокът.  Дотолкова, доколкото не сме чули упреци към самата наредба, само по отношение на сроковете, ще ги дебатираме. Ако се окаже, че обективно не могат да се справят, ще проявим гъвкавост, разбира се, в това отношение, защото не можем да рискуваме търговския оборот", заяви Горанов.

От месеци наред обаче наредбата е силно критикувана от представителите на бизнеса. Така стана и по време на вчерашната дискусия в БСК. "Идеята да се ограничи сивият сектор е добра, но наредбата е некадърно написана, на места граничеща със злонамереност и инквизираща белия български бизнес", заяви председателят на БСК Радосвет Радев. "Ще сезираме Европейската комисия, ВАС и КЗК, защото в тази наредба се въвеждат правила, които не са предвидени в закон, нарушават се основни права и свободи, гарантирани от ЕС, проявява се дискриминация и несъразмерност на санкциите", посочи адвокат Валентин Савов.

"Програмистите още не могат да разгадаят всички описани подробности в Наредба 18, инструкциите се четат нееднозначно. А ние не искаме да претупаме работата и да излезем недобросъвестни, защото сме предложим софтуер, заради който после може да затворят обекта на търговеца", каза Ясен Танев от Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер. Представител на софтуерна компания заяви, че до края на март ще могат да сменят само касовите апарати, и то на едва 30% от клиентите си. От Българската асоциация за информационни технологии (БАИТ) също изказаха притеснения заради многобройните частни случаи, за които не е ясно как ще се приложат новите правила за софтуера и фискалните устройства. "На страницата на БАИТ сме качили 24 страници с решени казуси след разговори с НАП, но има още много нерешени проблеми", каза Иван Аржентински от асоциацията. Той определи като излишна финансова и административна тежест за бизнеса новите правила, като например декларирането на всяка нова версия на софтуерните системи. "Има софтуери, които автоматично се обновяват, клиентите дори не разбират това", посочи Аржентински. Участници в кръглата маса посочиха, че преди време са модифицирали системите на техни клиенти в Румъния, но там изискванията били ясни и това е отнело само една седмица.

Между 12 и 18 месеца е срокът за въвеждане на новия софтуер за управление на продажбите заедно с обучението на персонала, посочват мнозинството от анкетираните фирми. Наредбата обаче е дала срок за това от 6 месеца. Оказва се, че средният разход за подмяна на всяко устройство и софтуера му ще надхвърли 2400 лв. - многократно повече от първоначалните разчети на НАП. 

Търговци и хотелиери се оплакаха от малкия брой одобрени касови апарати и софтуери на пазара. "От заявените пред НАП 101 модела фискални устройства само 58 са постъпили в Българския институт по метрология за изпитване, а от тях на пазара са пуснати 38 модела", посочи шефът на института Паун Илчев. Той призова производителите на касови апарати и фискални принтери да не чакат последния момент. Само 18 софтуера пък са декларирани в НАП и те са предимно за магазини и ресторанти. Цели сектори остават без никакъв избор - консултантски, счетоводни и медицински услуги, посочиха от БСК.

От Българската асоциация на заведенията предупредиха, че масово ресторантьори се отказват от софтуерите за управление на продажбите и ще минат само на касови апарати. "Тази наредба ни връща 10 години назад", заяви Робърт Алибегов, председател на асоциацията.

Туроператорски фирми посочиха, че наредбата изобщо не отчита спецификата на туристическия бизнес в България. "Ние използваме софтуер от световни производители, който отговаря на изискванията да генерира уникален номер за всяка продажба. Но понеже наредбата изисква интерфейс на български език, не можем да използваме този софтуер. А производителите му няма да направят промяната, защото смятат, че похарчването на допълнителни средства е неоправдано", посочиха от представители на този бранш. Същият проблем стоял и за системите за продажба на самолетни билети.

Недоволни са и фирмите от транспортния сектор, които до момента са инвестирали хиляди левове в интегрирани системи за продажба на билети, а сега ще трябва да правят разходи наново. 

ГОРИВА

Половината бензиностанции няма да могат да въведат новите изисквания за касовите бележки до 1 април, предупредиха от Българската петролна и газова асоциация (БПГА). От тази дата върху всяка бележка трябва да бъде отпечатано на отделни редове колко е ДДС, акцизът, цената без тях, както и покупната цена. Всяка бележка трябва да има и QR-код. Тази промяна влезе в сила на 1 февруари и за много от веригите бензиностанции срокът до края на март е прекалено кратък, тъй като те работят със софтуер на международни компании. Затова от БПГА ще настояват срокът да се отложи за края на юни, когато бензиностанциите трябва да отговорят на други изисквания - за подмяната на фискалните устройства и на електронните системи с фискална памет. "Освен това към момента не е ясно как се изчислява покупната цена и какви разходи влизат в нея", посочи Светослав Бенчев от БПГА.

Водещи

Най-четени