7000 беларуски трактори обработват нашите ниви 04.12 | 15:30

Стокообменът ни с Беларус е 100 млн. долара годишно

От Ралица Стоянова

Годишният стокооборот между Беларус и България е около 100 милиона долара с добра структура от високо технологични стоки. Това каза в Плевен посланикът на страната у нас Вячеслав Качанов.

Гостът посочи, че българските ниви се обработват от около 7000 белоруски трактори. По думите му у нас има и голям парк от тежкотоварни автомобили - 130-тонни камиони, както и по-малки - като броят им е над 130, също белоруско производство.

"България също насочва свои инвестиции в Беларус в сервизни и технологични центрове. Българската фармацевтична промишленост десета година има своя мрежа от аптеки, които само в Минск са 19", посочи посланикът, цитиран от БТА.

Дипломатът коментира, че може да се каже, че е стокооборотът между двете държави стабилен през последните години. Той припомни, че е отбелязан добър ръст през 2008 г. В предкризисната година имахме големи надежди и тогава се оценяваше, че капацитетът на нашите търговски отношения е за около 300 милиона долара, поясни посланикът.

През последните пет години България е посещавана от голям брой белоруски туристи. Всички 260 чартърни полети тази година от Минск до Варна и Бургас са били запълнени всекидневно. Ръстът на беларуските туристи е около 80 на сто, като нашата страна е посетена от над 80 хиляди граждани на Беларус.

Днес Вячеслав Качанов присъства на откриването в Плевен на Централен за България офис на Минския тракторен завод, който е сред осемте най-големи производители на тази техника в света. Инвестицията на завода е за над 1 млн. евро. В западната промишлена зона на Плевен е създаден е парк за продажба на 8-13 вида трактори, резервни части, сервиз, разкрити са работни места. Напролет ще има и селскостопански прикачен инвентар.

На тържеството присъстваха също кметът проф. Димитър Стойков и заместник-областният управител арх.Тошко Гетов.

Водещи

Най-четени