72% от българите недоволни от икономическата политика на правителството 13.09 | 08:32

89% пък се чувстват лично засегнати от кризата през миналата и тази година

От Андриян Георгиев

72% от българите не одобряват как правителството се справя с икономиката. Това показват данните от изследването "Трансатлантически тенденции" на неправителствената организация "Джърман Маршал Фонд” за 2012 г.

89% от българите се чувстват лично засегнати от кризата през миналата и тази година. Делът на финансово пострадалите у нас се е увеличил с 5% спрямо 2010 г.

По-неудовлетворени от управляващите си в стопанско отношение са само испанците – 73%. На другия полюс е Швеция, където икономическата политика на изпълнителната власт се нрави на цели 74% от гражданите на скандинавската страна.

Преобладаващата част от анкетираните и от двете страни на Атлантика възприемат икономическата система в страните си като "несправедлива”. Попитани дали смятат, че икономиката функционира справедливо, 76% от европейците отговарят, че повечето от облагите отиват за малка част от населението. На такова мнение са и 64% от американците.

В България, заедно с Португалия, Италия, Словакия, Испания, Полша и Великобритания, делът на тези респонденти е между 70 и 90%. Само 6% от българите виждат справедливост в стопанското битие на страната, възприятието на останалите 86% е негативно, посочва bTV.

42% от анкетираните сънародници смятат, че правителството трябва да намали държавните разходи, 37% - че те трябва да останат на същото равнище и 11% са на мнение, че бюджетните разходи трябва да се увеличат.

Според 53% от българските граждани членството в Евросъюза не е повлияло положително върху икономиката на страната. 45% от българите смятат, че въвеждането на еврото ще им се отрази лошо.

63% от българското общество одобрява мерките на ЕС за справяне с кризата, което е вторият и най-висок резултат в Европа. Европейският съюз продължава да бъде най-популярен сред гражданите на най-новите си членове.

Водещи

Най-четени