75% от българския мед отива за износ* 11.08 | 12:16

Пчеларите обаче прогнозират поскъпване на меда заради по-скъпите суровини

От Ивайло Ачев

Годишно в България се произвеждат между 6 и 12 хил. тона пчелен мед. Големите разлики са продиктувани от различните условия през годините. Това стана ясно по време на пресконференция на Съюза на пчеларите в "София Прес" днес.

Около 75% от продукцията на българските пчелари отива за износ. Цената на едро при изнасяне в чужбина е около 1.50 – 1.80 евро на килограм. Изкупната цена на едро у нас е около 2 евро на килограм.

От Съюза на пчеларите обаче предупреждават, че медът ще поскъпва, при това с между 1.50 и 2 лева на килограм. Причината са по-скъпите суровини, които се употребяват за отглеждането на пчелите.

Прогнозите са, че цените на пазара на мановия мед (полихлорен мед) ще бъдат между 13 и 14 лева за килограм. Монохлорният мед (например акациев) ще се продава за около 10 лева, а обикновеният (билков) мед ще струва към 9 лева.

По време на пресконференцията пчеларите поискаха повече пари от държавата. Те настояват за допълнителни 10 млн. лева или 40 лева на пчелно семейство. У нас има около 600 – 680 хил. пчелни семейства, а с пчеларство се занимават 22 хил. - 30 хи. души, като статистиката е от 2009 година.

По думите на инж. Михаил Михайлов, председател на Съюза на пчеларите, през следващия тригодишен период от Националната програма за развитие на пчеларството за сектора ще бъдат отпуснати още 10 млн. лева.

Според Михайлов все още няма единно виждане за пчеларството в Европа за следващия програмен период на Общата селскостопанска политика (ОСП). Тепърва ще се уточнява какви средства ще се отделят за субсидиране на сектора.

Михайлов подчерта, че пчеларите искат допълнителната държавна помощ, тъй като годишно пчелите в България извършват дейност (опрашване), което помага за създаването на икономически продукт на стойност 2 до 3 млрд. лева и то от други сектори.

От Министерството на земеделието и храните (МЗХ) обаче отказват допълнителна помощ, тъй като "пчелите и без да бъдат гледани, ще опрашват растенията", сподели Михайлов.

Друг сериозен проблем, с който се сблъсква пчеларският сектор, е качественият контрол. За издаване на сертификат на качество на една партида мед се дават между 100-150 лева. Отделно, според инж. Михайлов и според проф. Николай Симеонов, член на Съюза на пчеларите, качественият контрол на меда се осъществява "на парче".

Няма единен механизъм и това позволява на големите вериги магазини да продават продукт, който всъщност не е мед. Основни причини за влошеното качество на меда са методите му на обработка, за да остава течен за дълго време на щандовете, както и прибавянето на добавки.

Постигането на течно състояние на меда обаче води до загуба на други полезни негови качества. Медът от магазина не се захаросва при по-продължителен престой, което е доказателство, че му липсва качество, поясни проф. Николай Симеонов.

От Съюза на пчеларите обаче не съобщиха до тях да са достигали конкретни сигнали за злоупотреби от страна на големите търговски вериги или на по-малките магазини по отношение качеството на предлагания мед. Съюзът също така не е пращал конкретни сигнали за злоупотреби до Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Пчеларите обаче смятат, че качествен контрол реално няма.

Днес стана ясно още, че между 15.08 и 20.08.11 в десет български града (София, Варна, Добрич, Шумен, Кюстендил, Радомир, Ямбол, Банкя и др.) едновременно ще се организира "Седмица на меда".

Проектът се финансира по Националната програма за развитие на пчеларството, като той става факт заради спечелен от Съюза на пчеларите конкурс.

Целта е да се популяризират пчелните продукти в България, да се скъси дистанцията между производители и потребители и истинският мед да се настани на трапезата на българина.

В България консумацията на мед е от 300-400 грама годишно на човек, докато в Германия е килограм и половина.

По данни на Министерството на земеделието и храните през 2010 г. наличните пчелни семейства в страната са 613 262 броя, което е едва 1,9% по-малко в сравнение с броя им през 2009 година. Това показва, че драстично намаление в броя на пчелните семейства към момента не се наблюдава. Добитото количество пчелен мед възлиза на 10 595 тона, което е с 11,2% повече от добития мед през 2009 година. През 2010 г. средният добив от пчелно семейство възлиза на 19 кг.

 

*Информацията е актуализирана към 15 часа.

Водещи