763 лв. е средната заплата във Варна 16.05 | 11:54

Най-малко се плаща в сферата на търговията и туризма

От Десислава Маданска

763 лв. е средната месечна заплата през първото тримесечие във Варна, става ясно от данните на Териториалното статистическо бюро в морската ни столица. Това е с 48 лв. повече спрямо същия период на предходната година. За сравнение през третия месец на годината средната заплата в София е 1098 лв., Бургас – 707 лв., Пловдив – 682 лв.

Във Варна най-много са нараснали трудовите възнаграждения в сферата на добивната промишленост и недвижимите имоти, предаде БТА. Ръст е отчетен и в туристическия бранш, където повишението е средно с около 35%.

През периода най-високи заплати са получавали работещите в в сферата на производството и разпределението на електрическа и топлинна енергия, добивната промишленост и далекосъобщенията.

От данните става ясно, че най-ниски заплати вземат в областта на търговията, туризма и строителството.

Увеличава се и разликата между месечните възнаграждения на заетите в обществения и в частния сектор, като в момента разликата е 55 лв. в полза на частника. През първото тримесечие на миналата година сумата е била 42 лв. 148 300 души са наетите по трудов договор в региона към края на март. Спрямо първите три месеца на миналата година броят им е паднал с 2,4%.

Най-много съкращения е имало в сферата на хотелиерството и ресторантьорството, докато при административните и спомагателните дейности работните места леко са се увеличили.

Водещи

Най-четени