8 807 животновъди са подписали договори по de minimis 29.07 | 13:17

Създадена e организация, благодарение на която фермерите подписват договорите си веднага, при посещение в регионалните офиси на ДФ "Земеделие"

От Андриян Георгиев

За последните няколко дни 8 807 животновъди от цялата страна са подписали договори с ДФ "Земеделие" за финансово подпомагане по схемата de minimis, съобщават от пресслужбата на фонда.

Държавната помощ е за изхранване на животните през тази година, а общата сума на ангажираните досега средства е 12 797 530 лв. Гласуваният бюджет по направлението е в размер до 20 млн. лева. 

Създадена e организация, благодарение на която фермерите подписват договорите си веднага, при посещение в регионалните офиси на ДФ "Земеделие".

Най-активни са животновъдите от Сливенска, Варненска, Великотърновска и Хасковска област. 

iNews припомня, че до 15 юли, когато приключи срокът за кандидатстване за помощта de minimis, заявления са подали общо 13 210 животновъди. Те ще получат по 60 лв. за крава или биволица и по 10 лв. за  овца-майка или коза-майка. Ставките бяха обсъдени на среща с представители на животновъдните организации и одобрени от УС на ДФ "Земеделие". 

Срокът за договаряне на средствата изтича на 4 август, а парите ще бъдат преведени по сметките на животновъдите на 12  август 2011 г. Изискването към бенефициентите, получили средства по de minimis, е да запазят 75% от броя на подпомогнатите животни до края на годината.

Водещи

Най-четени