800 млн. евро са били усвоени по ОП "Регионално развитие" 01.08 | 16:58

Десислава Терзиева очаква скоро плащанията по програмата да бъдат възстановени

От Мина Стойчева

От юни месец миналата година до сега, по Оперативна програма "Регионално развитие" (ОПРР) България е усвоила 800 млн. евро, което е ръст на плащанията с 21% спрямо същия период на миналата година. Това коментира регионалният министър в оставка Десислава Терзиева пред БНТ.

"Предприехме всички необходими мерки и положихме добра основа за бързото отпушване на средствата по ОПРР. От понеделник вече имаме предварителния одитен доклад и вече влизаме в процедура за отпушването им", добави още тя.

Терзиева подчерта, че има възможност до края на септември или началото на октомври 2014 г. да бъдат възстановени плащанията по оси 1 и 3. Според нея плащанията по ОП "Околна среда" могат да бъдат възстановени до края на август.

Министърът в оставка коментира, че за 2014 г. за първи път има отпуснати 50 млн. лв. за ремонти на 250 км втори и трети клас пътища и вече са завършени около 200 км. Тя подчерта, че това е част от Публичната инвестиционна програма на правителството. По нейните думи до края на 2014 г. средствата спокойно ще бъдат усвоени.

"Продължаваме политиката по изграждане и на магистралите", отчете още Терзиева и даде за пример положените от МРР усилия за възстановяване изграждането на АМ "Марица", която на практика е била спряна. Министърът в оставка беше категорична, че в момента работата по основните магистрали продължава.

Терзиева информира и за въведената от нея нова политика във водния сектор и осигурените, за първи път от много години насам, 20 млн. лв. за започване строителството на няколко основни язовира.

Водещи

Най-четени