9 млн. лева е спестил българският бизнес с електронно отчитане 10.01 | 14:00

Спестените средства идват от подадени в НСИ електронни декларации за дейност

От Ивайло Ачев

85% от компаниите у нас са подали годишните си отчети по електронен път в НСИ (Национален статистически институт) през миналата годината. Това е спестило на българския бизнес около 9 млн. лева, твърди директорът на звено "Бизнес-статистика" Диана Янчева в НАП (Национална агенция по приходите), цитирана от БТА.

Спестените средства реално са резултат от съвместния проект на НАП и НСИ "Единна входна точка за представяне на годишните отчети за дейността на предприятията". Вече втора година фирмите сами избират къде да подадат отчетите си - в НАП или в НСИ. Подаването на отчета става с електронен подпис.

От началото на годината до днес в НСИ са предадени 3500 отчета, което е три пъти повече от миналата година.

Друга нова услуга, чието предоставяне започва до дни, е нова информационна система - краткосрочна бизнес-статистика, в която ще има 20 изследвания на бизнеса с месечна и 3-месечна периодичност. Фирмите, които ще са в обсега на анкетата, ще могат по електронен път да попълват формулярите.

Освен това НАП пуска и персонален идентификационен код, с който гражданите и фирмите ще могат да правят справки в електронната система, без да имат електронен подпис. Той ще бъде издаван безплатно в центровете на агенцията. Кодът може да се получи от утре (11 януари) в офисите на НАП. 

Водещи

Най-четени