9 транспортни фирми се уредили с милиони от бюджета 07.10 | 19:28

Останалите плашат с протест

От iNews

Автобусни превозвачи заплашват с пореден протест, след като станало ясно, че само 9 фирми ще получат лъвския пай от гласуваните с актуализацията на бюджета 40 млн. лв. за бранша.

Парите бяха гласувани от 46-то НС като безвъзмездна помощ за автобусния транспорт, пострадал сериозно от ограничителните мерки срещу коронавируса и още по-сериозно от устремното повишаване на цените на горивата от началото на годината. Отделно транспортните фирми се очаква да получат за обществен превоз още 15 млн. лв. от гласуваната допълнителна субсидия за общините от 100 млн. лв.

Министерство на транспорта е изработило проект на правилата за разпределяне на 40-те милиона лева допълнителни бюджетни средства, според който 80% отиват в 9 големи автобусни компании, 132 фирми са изключени от програмата, а останалите 1340 малки превозвачи ще се борят за 8 млн. лв. За това алармират от Национално сдружение Случаен превоз (НССП), в което членуват малки транспортни фирми, основно свързани с туризма.

От транспортното министерство обяснили, че в разпределението на помощта този път включват големите фирми в бранша, защото досега те не са получавали ковид-помощи. Прави впечатление обаче, че прагът на подпомагане за големи предприятия (8% от приходите за 2019 г.) далеч надхвърля допустимия праг според ЕК – 3,5 милиона лева, посочват от НССП. 

"Под 1% от фирмите ще усвоят 80% от общия ресурс, това е несправедливо и ощетява най-малките и най-уязвимите", се казва в писмо на сдружението до служебния премиер Стефан Янев. От НССП недоволстват, че транспортният министър Христо Алексиев не е допуснал 132 автобусни превозвачи, защото били в сивия сектор заради обявените ниски обороти под 30 000 лева.

Сдружението е възмутено още, че държавата смята да даде помощи на 11 общински транспортни фирми на бюджетна издръжка, 3 от които са големи предприятия. "Това е все едно Министерство на икономиката да се възползва от мярката 60/40. Къде е смисълът държавата да подпомага държавата със средствата за бизнеса?!", се посочва в писмото.

Превозвачите очакват отговор от премиера до петък и заплашват да излязат на протест на протест още следващата седмица.

Най-четени