99% от заявленията за плащане на площ вече са обработени 12.04 | 16:43

Общият размер на изплатените субсидии е над 805 млн. лева

От Ивайло Ачев

Държавен фонд "Земеделие” днес (12 април) извърши плащания за още 35 млн. лева по схемите за единно плащане и национални доплащания на площ.

Средствата са изплатени, след като във фонда бяха обработени документите за право на ползване на земя, представени от кандидатите, в случаите на установени застъпвания, както и по променените от Министерството на земеделието (МЗХ) данни за допустимите площи за подпомагане.

През 2011г. в заявленията на около 50 000 бенефициенти бяха открити площи, за които кандидатства и друг земеделски стопанин. На всеки от тях бе изпратено уведомително писмо, с което бяха изискани документите, доказващи правното основание за ползване на спорните площи.

С цел по-ранно превеждане на субсидиите за земеделските стопани през януари бяха изплатени само площите, за които нямаше претенции за подпомагане от повече от един кандидат. Всички предоставени документи за застъпените парцели бяха обработени и съответно заявленията получиха допълнителни плащания.

С настоящия транш приключва обработката на над 99% от подадените по двете основни схеми заявления, а общият размер на изплатените субсидии е над 805 млн. лева.

Водещи

Най-четени