Bank of America готова да се разплаща с правителството 06.12 | 08:52

Банката е продала достатъчно активи, за да изпълни условията, поставени от държавата

От Нели Минчева

Най-голямата американска банка - Bank of America, е потвърдила пред регулаторните органи в страната си, че е изпълнила предвидените условия, за да започне да урежда задълженията си към държавата, съобщава FT.

В разгара на финансовата криза банката получи помощ от правителството, което й отпусна общо 45 млрд. долара между октомври 2008 и януари 2009 г.

Според всекидневника, който цитира източници, близки до финансовата институция, Bank of America е писала на регулаторите, за да им съобщи, че е продала достатъчно активи и е запълнила проблемната "дупка" от 3 млрд. долара в капитала си.

Продадени са акции от фонда BlackRock, права за закупуване на акции от China Construction Bank, като се очакват и по-благоприятни фискални условия от предвиденото, които ще позволят да се запълни дефицитът.

Условието, при което американската държава беше отпуснала своята помощ за банката, беше през 2010 г. тя да успее да събере достатъчно пари, за да бъде коректно капитализирана – чрез продажба на активи или чрез увеличение на капитала. Именно вторият вариант беше този, който финансовата институция искаше да избегне.

Водещи

Най-четени